Jövő tavasszal pár napra újra Budapest lesz a világzene fővárosa – a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részeként megvalósuló Budapest Ritmo a régió legfontosabb showcase-fesztiváljaként évek óta a nagy találkozások és meglepő zenei felfedezések helyszíne. A 2022-es fesztivál most először zenei filmprogrammal is jelentkezik, ennek keretében a koncertfilmeken és videóklipeken túlmutató zenei filmes alkotások elkészítésére ír ki pályázatot a szervező Hangvető
A Budapest Ritmo három helyszínen, több mint 15 koncerttel, showcase-programmal, konferenciával, networking eseményekkel és filmprogrammal várja a látogatóit 2022. április 7–10. között. A fesztivál négy headlinert már bejelentett: az izraeli–perzsa Liraz, a nyugat-afrikai Amadou & Mariam, a portugál fado-énekes António Zambujo és az indonéz–holland–guineai–magyar fúziós jazzt játszó BOI AKIH után a következő hetekben még több fellépő kilétét fedik majd fel a szervezők.

Odd ID x Szilágyi Fanni koncertfilm. Forrás: Odd ID Facebook-oldal

Pályázat műfajteremtő zenei kisfilmekre

Zenészek és zenekarok kreatív filmes pályázatait várja a Budapest Ritmo: világ- és népzenében, vagy ezek határterületein alkotó zenészek, zenekarok pályázhatnak kreatív filmes koncepcióval, olyan ötletekkel, amelyek művészeti értéket, a megszokott kereteken túlmutató koncepciót, újító, kreatív látásmódot képviselnek

A pályázat két fordulóból áll: az első fordulóba 8 jelentkező jut tovább, majd egy zenében és filmben is jártas mentor segítségével véglegesítik a koncepciót. Végül 2 pályázó koncepcióját választja majd ki a szakmai zsűri, melyek megvalósítására és bemutatására a fesztivál biztosít keretet. A kész filmeket jövő tavasszal a Budapest Ritmo filmprogramján mutatják be. A kreatív koncepciók leadási határideje 2021. december 31. éjfél. A pályázat további részletei a Budapest Ritmo weboldalán olvashatóak.

A 2022-es Budapest Ritmo filmprogramját a 2021-es online verzió ihlette: a karantén alatt magyar rendezők 4 olyan különleges zenei kisfilmet forgattak, ami túlmutatott a koncertfelvételeken vagy a megszokott klipeken, promóvideókon. A Mordái Reisz Gábor és Szimler Bálint által rendezett izgalmasan hátborzongató filmje, az Odd IDés Szilágyi Fannivárosi dzsungelbe ültetett koncertfelvételeCserepes Károly zenéjének vizuális megjelenítéseKarcis Gábor és Kálmán Mátyás által, vagy a Dresch Vonós Quartet neonfényes éjszakai koncertje Damokos Attila rendezésében a zenei filmek műfajának kereteit feszegette, meglepve a szakmai és laikus közönséget is. A négy rövidfilmet nagy vásznon először a 2022-es Budapest Ritmo-n mutatják majd be.

A filmprogram részeként a magyar zenei rövidfilmek mellett zenei témájú dokumentumfilmeket is vetítenek majd, és nemzetközi filmes networking események, beszélgetések is várhatóak.

Nyitókép: Dresch Vonós Quartet x Damokos Attila. Forrás: Budapest Ritmo