Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész november 26-án ad szólóestet a Magyar Zene Háza koncerttermében az MVM Koncertek – a Zongora jubileumi évadában.

Fülei Balázs Bartók, Ravel és Gershwin műveivel mutatja meg a zongorahang színárnyalatainak végtelenségét és a három szerző páratlan harmóniai leleményességét. A 20. század egyik legsikeresebb műve, a Rhapsody in Blue Gershwin szóló zongoraátiratában hangzik el. Ravel 1905-ben komponált Tükrök című öttételes műve rendkívüli igényességet vár el előadójától. Bartók nagyszabású zongoraműve, az Improvizációk pedig a zeneszerző harmóniai zsenialitásának remekműve.

Fülei Balázs Liszt Ferenc-, Artisjus és Junior Prima Díjas zongoraművész, a hazai és a nemzetközi koncertélet elismert szereplője, repertoárján több mint harminc versenymű szerepel, köztük Beethoven, Liszt, Brahms és Bartók összes zongoraversenye. A Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi docense világszerte tart mesterkurzusokat. Szakmai életének meghatározó állomásai a Zeneakadémia Nagyterme, a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme, a bécsi Konzerthaus, az amszterdami Concertgebouw, a tokiói Kioi Hall, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium, az NCPA Mumbaiban, valamint a New York-i Carnegie Hall, ahol 2008-ban debütált szólóestjével.

Fellépett Európa szinte minden országában, valamint Izraelben, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, Kínában és Vietnámban. Lemezfelvételei közül Christmas with Franz Liszt című szólóalbuma 2022-ben elnyerte a Liszt Ferenc Társaság 42. Nemzetközi Hanglemez Nagydíját. 2023-ban újabb négy albummal jelentkezik. Fülei Balázs a Steinway & Sons zongoragyártól 2020-ban kapta meg a kitüntető Steinway Artist címet, amelyet olyan világhírű művészek viselnek, mint például Daniel Bareboim, Grigory Sokolov, Evgeny Kissin vagy Martha Argerich.

A Zongora sorozat idei utolsó koncertjén Jevgenyij Koroljov Bach Goldberg-variációk című művét adja elő december 5-én a Zeneakadémia Nagytermében.

További információ az MVM koncertek honlapján érhető el.

Nyitóképen Fülei Balázs zongoraművész. Fotó: Felvégi Andrea