Óbuda Napján május 7-én, sőt már az előestéjén, május 6-án is Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával számos ingyenes program várja a látogatókat kerületszerte. A rendezvény fő színtere a Fő tér és környéke, a Szentlélek tér, a Zichy-kastély udvara, valamint a Kobuci kert. Ezen kívül családi programok, színpadi előadások, kézműves kirakodóvásár, közbiztonsági bemutató is színesíti a kínálatot Csillaghegyen és Békásmegyeren.

 

ON_2014_Fo_ter_05.04_61

A programsorozat már május 6-án délután kezdetét veszi az óbudai Szentlélek téren gasztronómiai kalandozásokkal, majd este a Budapest Voices és a Péterfy Bori & Love Band koncertjével. Másnap, május 7-én délben ugyanitt az ünnepélyes díjátadó keretében Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere adja át az Óbuda Díszpolgára címet, a Pro Óbuda Díjat, az Óbuda Kultúrájáért Díjat, az Óbuda Sportolója Díjat és a Hidegkúti Nándor Emlékplakettet. Ezek után délutántól estig az Ivan & The Parazol, a 30Y és a Hiperkarma csábítja a helyszínre a fiatalokat.

 

A Fő téren Katlan Tóni konyhája, a Cziniel cukrászda, Ráhel flódnija, Panyolai pálinkák, borászatok és házi sörfőzdék kínálatai csábítják a látogatókat. A gyerekeket bábautomata, a Tintaló Társulás automata színháza és Halász Judit is várja.

 

A Kobuci kertben a Jazzybirds, a Middlemist Red és a Kéknyúl Hammond Band ingyenes koncertjei lesznek. Az Esernyősben délelőtt családi művészetpedagógiai foglalkozás, majd kreatív alkotóműhely várja a látogatókat az Óbuda Napjára készített válogatott ínyencségek mellett. A Kórház utcában 11.15-kor nyílik szabadtéri kiállítás Római P?Art 14. címmel.

 

Békásmegyer ad helyszínt a Közbiztonsági napnak, ahol lesz rendőrségi kutyás bemutató, katasztrófavédelmi bemutató, és itt adja át az Óbuda Közbiztonságáért-díjat Bús Balázs polgármester. Az ünnepélyes díjátadót gyermekműsorok követik, majd az este az Anna & The Barbies koncertjével zárul.

 

Csillaghegyen gyermekműsorok mellett a Gózon Gyula Kamaraszínház vendégjátéka várja az érdeklődőket, valamint fellép többek között a Kiskalász zenekar, a Budafolk Band, mesél Berecz András, majd este Demjén Ferenc lép színpadra. Idén is mindenki megkóstolhatja Csillaghegy tortáját a Cserfalvi Cukrászda jóvoltából.

 

A kerület múzeumainak többsége Óbuda Napja keretében ingyenesen látogatható, így többek között az Óbudai Múzeum, a Kassák Múzeum, az Aquincumi Múzeum, a Budapest Galéria, a Budapest Galéria Varga Imre Gyűjteménye, az Óbudai Platán Könyvtár helytörténeti fotókiállítása és a Kiscelli Múzeum.