A Forte Társulat Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján A helység kalapácsa című eposzparódia kortárs zenei és színházi ősbemutatójára készül.

A Horváth Balázs komponálta zeneművet a veszprémi, Kováts Péter vezette Mendelssohn Kamarazenekar szólaltatja meg, az előadást Horváth Csaba rendezi, szereplői a Forte Társulat tagjai, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves fizikai színházi szakos hallgatóival egészülnek ki. Petőfi Sándor nagybecsű remekének eredetien sziporkázó nyelvi humorát az előadók groteszk koreografikus mozgása teszi érzékletessé.

Az előadás sokrétű, kortárs nyelvezete a klasszikus költőóriást korszerű alkotóként, modern személyiségként mutatja be.

A bemutató a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre, első alkalommal a magyar kultúra napján, 2023. január 22-én láthatja a közönség Veszprémben, a Hangvilla színpadán.

Petőfi Sándor hőskölteményével kigúnyolta kora uralkodó stílusirányzatát a romantikát, hogy demonstrálja vele az új költői ízlést, amit ő akart behozni a magyar irodalomba. A patetikus fennköltséget, a szentimentális negédeskedést ítélte el benne, parodisztikus eszközökkel, végtelenül szellemes nyelvi humorával. Ez a bátor, provokatív művészi alapállás vonzó kihívás a hőseposz mai, kortárs színpadra állításához.

Mit kezdhet a színpadi alkotó, ha azzal a problémával szembesül, hogy a színpadra állítandó mű szereplői mind olyan emberek, akik igen egyszerű jellemmel, de komoly érzelmekkel rendelkeznek? Ráadásul a szöveg – eposzparódia lévén – döntően narrációból áll.

A felmerülő kérdésekre a választ az előadás zeneszerzőjének, Horváth Balázsnak a rendezővel, Horváth Csabával folytatott beszélgetései adták meg. A zeneszerzői ötletet, hogy a narrátorokat valamilyen hozzáadott karakterben mutassák meg, az a rendezői ötlet billentette tovább, hogy egy narrátor akár többféle figura is lehet. Így alakult ki az a struktúra, hogy

a darab igen színes narrációi, mellékszálai, és a szereplők érzelmeinek bemutatása számtalan, egymást néha gyorsan váltó karakterű figurában jelenjenek meg.

És mindez magával rántotta annak a lehetőségét is, hogy a kortárs zenei környezeten belül akár könnyűzenei stílusjegyek is megjelenhetnek.

A helység kalapácsa jelmezeit Benedek Mari, díszletét Kalászi Zoltán és Kiss-Benedek Kristóf tervezi. Az előadásban Bari István, Csáki Benedek, Fehér László, Ferenczy-Nagy Boglárka, Földeáki Nóra, Gálhidy Gizella, Horkay Barnabás, Krisztik Csaba, Kondákor Ajsa Panka, Pallag Márton, Tarjányi Liza, Widder Kristóf látható.

Fotók: Forte Társulat / Éder Vera