fbpx

Zenés retroévad kezdődik az egri Gárdonyi Géza Színházban

Tematikáját tekintve zenés retroévad kezdődik a Gárdonyi Géza Színházban – mondta el az igazgató a teátrum keddi évadnyitóján Egerben.

Blaskó Balázs közölte: az alapítástól számított 35. évad „a járványügyi helyzet miatt kicsit deformált, átszervezett lesz, de így is sok örömöt fog okozni a nézőknek”. Komoly darabok, mint Csehov Sirály című drámája és Dürrenmatt Fizikusok című előadása kerültek ki a műsortervből, helyettük vidámabb hangulatú bemutatókkal várják a közönséget.

A tervezett repertoárról szólva elmondta: október 9-én elmaradt bemutatójukkal, Csiky Gergely A nagymama című vígjátékával nyitják az évadot. A folytatásban is a játékosság dominál majd minden műfajban: mesében, táncban, zenés darabokban és vígjátékokban, bohózatokban egyaránt.

A nagyszínpadon így november 13-án előadják A montmartre-i ibolya című operettet Halasi Imre rendezésében, január 22-én a Bástyasétány 77. című zenés játékot Moravetz Levente rendezésében és március 12-én a Sissi című romantikus táncjátékot Topolánszky Tamás rendezésében és koreográfiájával.

Az évadot április 2-án Tóth-Máté Miklós Aranyrandevú című romantikus retrokomédiája zárja, amelyet Blaskó Balázs állít színpadra.

A gyerekeknek szóló előadások között a Babszem Jankó Gyermekszínházzal közösen mutatják be Grimm két mesejátékát, a Rigócsőr királyt és Az ezeregyéjszaka meséit. Emellett ugyancsak az említett együttműködés eredményeként láthatják a legifjabb nézők A rátóti csikótojás című népmesét is, rendezőként mindhárom produkciót Baráth Zoltán jegyzi.

A stúdiószínpadon rendezik szeptember utolsó hetében a 9. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált. Ezen kívül itt Roberto Galvan koreográfiájával a Beethoven V. Szimfóniájára készült táncjáték, valamint Kiss József rendezésében a Páratlan páros 2 – Klikk! című komédia szerepel az új évad műsortervében.

Minczér Gábor, Eger alpolgármestere arról beszélt: a társulatnak egy „végtelenül bizonytalan időszakban kell elkezdenie a munkát, tartva a vírus következő hullámától”. Szólt arról is, hogy a helyi önkormányzat ugyanebből az okból került nehéz pénzügyi helyzetbe az elmúlt hónapokban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, ha az eddigieknél szerényebb feltételekkel is, de biztosított a színház működése.

A nyitókép a színház májusi sajtótájékoztatóján készült. A fotón Kiss József művészeti vezető (balról), Blaskó Balázs igazgató és Mirkóczki Ádám polgármester. Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

A rovat további cikkei