fbpx

A zenés színház legnagyobb ünnepe

Kiss_B_Attila_Fekete_Peter
Kiss-B. Atilla és Fekete Péter

Az esemény sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a történelmi és szakrális tereket míves kulturális rendezvényekkel kell megtölteni. A Várnegyed felújítása is ehhez a törekvéshez kapcsolódik, de a kulturális rendezvények a munkálatok alatt sem maradhatnak el. „Fontos, hogy a vásári, értéktelen és az alpári helyett a míves, az ünnepi, a szakrálishoz közelítő és a lelkünket felemelő eseményeknek adjunk teret. Egy ilyen alkalom a Budavári Palotakoncert is?” – emelte ki, majd azt is hozzátette, hogy az operett hungarikum, tradicionális műfaj, és fontos, hogy a világ legtávolabbi csücskében is tudjanak arról, hogy az Oroszlános Udvarban operettgálát rendeznek.

A rendezvény ötletgazdája és egyik producere, Nacsa Olivér kiemelte, hogy a Magyar Televízió az elmúlt években felvette a Palotakoncert előadásait, így páratlan archív anyag keletkezett. A Duna Televízió pedig hetedik éve ismét műsorára tűzi a Palotakoncertet augusztus 20-án, és ez nagy reklám a műfajnak, ami mára a zenés színház legnagyobb ünnepévé vált.

palotakoncert

Pindroch Ferenc producer hangsúlyozta, hogy az állam nagylelkű támogatása nélkül nem jöhetne létre ez a koncert, ugyanis a kultúra elsősorban nem a profitról szól. Kiemelte, hogy emellett azért igyekeznek magántámogatókat is bevonni, egyik partnerük idén is a Törley.

Dr. Vadász Dániel, a Palotakoncert másik producere elmondta, hogy a rendezvény egyik célja az, hogy az emberek értsék és szeressék az operettet. „Örömmel látjuk, hogy az esemény különböző variációi vidéki városokba is eljutottak, többek között Debrecenbe, Szegedre és Szolnokra is. A Palotakoncert anyagát pedig a világ számos országába sikerült már elvinnünk, például Ausztriába, Belgiumba és Japánba is. Ez azért is különösen jelentős eredmény, mert így újabb és újabb játszóhelyek figyelmét tudtuk felhívni az operett műfajára” –  tette hozzá.

_D0A2697_Copy

Az idei gála középpontjában a műfajok kavalkádja fog állni. A cél a már korábban felvonultatott zenés színházi műfajok integrálása, így az augusztusi Palotakoncerten az operett mellett megszólalnak daljátékok, népdalok, és az opera műfajába tartozó zenék is.

Bori Tamás, a koncert rendezője elmondta, hogy az idei est az Elemi szenvedélyek címet viseli majd, mert a négy elem köré próbálták szervezni a dalokat.

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház igazgatója hangsúlyozta, hogy az operett műfaja szorosan kötődik a magyar emberek temperamentumához. „Előadóként éppen a temperamentumunkból következően mi tudjuk a legjobban megszólaltatni ezeket a dalokat, és közönségként is mi értjük és értékeljük a leginkább őket” – emelte ki, és hozzátette, hogy a Palotakoncert gyönyörű szabadtéri helyszíne megidézi az Operettszínház teltházas estéinek hangulatát.

Fitos_Dezso_tarsulat

Mivel az idei alkalom középpontjában a műfajok kavalkádja áll majd, a szervezők meghívták a koncertre Fitos Dezső Társulatát is, akik nagy örömükre elfogadták a felkérést. Fitos Dezső táncművész, koreográfus elmondta, hogy a magyar néptánc meglátása szerint tökéletesen alkalmas arra, hogy kiegészítse az operett kiművelt hangzását. „Mi legjobb tudásunk szerint különböző táncképekkel fogunk reflektálni az elhangzó dalokra”- tette hozzá.

Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei