Beck Zoli és Vecsei H. Miklós közös zenés-verses estje és egy művekre rímelő koncert várja a Csontváry 170 kiállítás finisszázsának látogatóit. A magyar festészet egyik legeredetibb mesterének életművét egyesítő tárlat vasárnap zárul.

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar, az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A festőgéniusz együttes tárlata három hónapig nagy sikerrel a Szépművészetiben volt látható, majd a budapesti zárás után szintén három hónapra Pécsre, az idén 50 éves JPM Csontváry Múzeumba érkezett.

A mintegy 40 művet felvonultató kiállításon még november 5-ig együtt látható Csontváry Magányos cédrusa és a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban festménye, az óriási méretű Baalbek és A taorminai görög színház romjai alkotások, a Jajcei vízesés és a Schaffhauseni vízesés, a Jajcei villanymű éjjel és a Villanyvilágította fák Jajcéban, valamint a két önarckép is.

A finisszázs nyitányaként pénteken a Kreatív Zenei Műhely ad elő zongorán, hárfán és fuvolán a nagyteremben, illetve az egyes képek előtt a festményekhez kapcsolódó zeneműveket és különleges zenei rögtönzéseket, illetve részleteket idéznek fel a nagy festő írásaiból.

November 4-én, szombaton pedig Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós közös zenés-verses estje, a Kártyajáték lesz látható a Csontváry 170 kiállításban. Az előadás a nézők által kihúzott kilenc kártyalap mentén formálódik. A 32 lapos csomag kártyáin csak egy-egy szó, félmondat található, s ezekhez kapcsolódnak a történetek, versek, dalok, személyes élmények. Olyanok, amelyeket nem árulnak el előre egymásnak sem.

Nyitóképen Vecsei H. Miklós (balra) és Beck Zoli a Kártyajáték című előadáson. Fotó: Fejér Boróka