A hagyományos, őszi klasszikus zenei fesztivál pécsi sajtótájékoztatóján Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. (Filharmónia) ügyvezetője elmondta: az idén tízéves, 11. alkalommal jelentkező esemény legfontosabb hivatása idén is kimozdítani a koncerttermek falai közül a zenét, közel hozni azt az emberekhez.

A Pécsi Egyházmegyével társszervezésben megvalósuló Zeneszüreten a pécsi székesegyház előtti Dóm téren és a Kodály Központban felcsendülő hangversenyek mellett idén szabadtéri filmvetítés, családi nap, gyerekprogramok és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló térzenék színesítik az eseménysort.

Szamosi Szabolcs elmondta: a programok már egy nappal az esemény előtt elkezdődnek, ugyanis szeptember 8-án Pécs több helyszínén is tartanak flashmobokat. A Király utcában, a Színház téren és a Jókai téren járók akár utcai zongorákon is kipróbálhatják zenetudásukat.

Az első hangversenyt szeptember 9-én tartják:

ekkor Carl Orff világhírű Carmina Buranáját hallhatja a publikum a Magyar Állami Operaház zenekarának és énekkarának tolmácsolásában a Dóm téren. A nap folyamán pécsi és Pécsről származó gyermek és felnőtt művészek közös koncertjét tekinthetik meg, este a Magyar Állami Operaház művészei opera- és operettslágerekkel szórakoztatják a nézőket az esti koncertre hangolódva.

Népszerű filmjelenetek elevenednek meg a Szent István Filharmonikusok előadásában,

Feke Pál közreműködésével szeptember 10-én. A közönség meghallgathatja az Oroszlánkirály, a Batman, a Jurassic Park, az E. T., a Star Wars, valamint A szépség és a szörnyeteg dallamait is. Ezen a napon moldvai táncház, cirkuszi felvonulás, balettimprovizáció és Játszótér-koncertek lesznek a városban.

Olga Kern világhírű zongoraművész koncertjét szeptember 11-én, szombaton este hallgathatja meg a közönség a Kodály Központban. A művésznő a Concerto Budapesttel és Keller András vezényletével többek között Rahmanyinov közkedvelt 2. zongoraversenyét adja elő. Szamosi Szabolcs Olga Kernt a világ legjobb Rahmanyinov-előadójának nevezte.

Napközben interaktív meglepetésjátékokkal, ringatóval, zeneovival, táncházzal, bábszínházzal, mesefilmzenékkel és fúvószenekari fesztivállal várják a kicsiket és nagyokat

a családi nap keretében a Zsolnay-negyedben. A rendezvény zárónapján Kéméndi Tamás harmonikaművész, Gráf Vivien, Györfi Anna és Kusnyér Anna énekművészek, valamint a Voisingers lesz hallható a pécsi Széchenyi téren, de klasszikus szabadtéri mozi is nyílik a tettyei romok között, ahol a Kaliforniai álom című amerikai musicalt vetítik.

A sajtótájékoztatón Benedekfi István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárságának főosztályvezetője, zongoraművész kiemelte: a kormányzat örömmel támogatja a fesztivált, hiszen azon minden korosztály megtalálja az igényeinek megfelelő programot, rendkívül népszerűségnek örvend, és szerteágazó, színes programjait magas színvonalon szervezi meg a Filharmónia.

A rendezvényről, jegyinformációkról további részletek olvashatók a zeneszuret.hu weboldalon.

Nyitókép: Carmina Burana a Zeneszüret fesztiválon. Forrás: az esemény Facebook-oldala. Fotó: Berecz Valter