fbpx

Zenévé alakuló történetek az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon

„Elmondanád nekünk, mit jelent számodra az otthon?” Erre a kérdésre gyűjtötte a válaszokat 12 művész. Benyomásaik alapján egy színházi előadás és egy kiállítás született, amelyek szeptember 19-én debütálnak a Bethlen Téri Színházban A Moment to Land címmel.

A HoME – House. Music. Europe Magyarország, Ausztria, Szerbia és Spanyolország négy kortárs művészeti szervezetének együttműködésével megvalósuló, hároméves, komplex művészeti-közösségi program. Alapját a résztvevő országokban együtt élő kisebb és nagyobb közösségek történetei adják. A 12 (résztvevő országonként 3–3) fiatal, több műfajban és művészeti ágban alkotó művész együttműködésének eredménye egy számítástechnikai értelemben is innovatív, utánfutóra épített installáció, melynek segítségével az egyéni történetmesélés akciója közösségi zenei eseménnyé alakítható. A projekt ötletadója és művészeti vezetője Gryllus Samu, akinek kiindulási pontja a közösség emlékezetének megismerése, az egyéni és a kollektív narratívák valamiféle összeegyeztethetőségének gondolata volt.

A négy nemzetközi művészcsoport alkotói különböző területekről érkeztek a projektbe: egy-egy zenei alkotó a hangszeres klasszikus, illetve az elektronikus zene világából – hozzájuk minden esetben egy harmadik társművészeti ágban dolgozó művész kapcsolódik, ezzel garantálva a projekt során megalkotott művek sokszínűségét.

A szeptemberi eseményen a #HoME projekt három fázisa most együtt látható.

A HoME installáció egy interaktív mobilstúdió és az azt körülvevő tér. A stúdióban elhangzó egyéni válaszok a kollektív térben zene formájában jelennek meg. A privát térben a látogatók egyedül maradhatnak és elgondolkodhatnak otthonuk valódi természetéről, miközben az installáció körül mások hallgatják a bent zajló folyamatok segítségével létrehozott, szavak nélküli hangzásokat.

A HoME kiállítás hét különböző típusú audiovizuális alkotás gyűjteménye, amelyet a résztvevő művészek az installációval való utazásokat követően hoztak létre.

Az A Moment to Land a résztvevő művészek zenés színházi előadása. Hangszeres és elektroakusztikus zeneszerzők, videoművészek, táncosok, előadóművészek, színészek és rendezők dolgoznak együtt, hogy betekintést nyújtsanak abba, mit jelenthet számukra az otthon. Az előadásban angol nyelvű szövegek hangzanak el. A rendező Éry Franciska. A projektben részt vesz többek között Ricardo Castro Arceiz interdiszciplináris előadóművész, Eva Maria Schaller koreográfus és Bolcsó Bálint zeneszerző.

A HoME projekt előadása és kiállítása szeptember 19-én mutatkozik be a Bethlen Téri Színházban az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál önálló eseményeként. A kiállítás megnyitója 18 órakor, az ingyenes előadás 19 órakor kezdődik. A kiállítás szeptember 22-ig látható.

Nyitókép: House. Music. Europe. Fotó: Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

A rovat további cikkei