Május 25-én zenés záróeseménnyel ér véget a Mélység/élesség – Remekművek a magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás a Millenium Háza – Neo Kortárs Művészeti Térben.

copyright_LIGET-BUDAPEST_Szabó-Bence_MilleZen-6034.jpg
Fotó: Szabó Bence / Liget Budapest

A 19.30-kor kezdődő, majd egészen hajnalig tartó programon az érdeklődők fejdísz- és csokornyakkendő-készítő workshopon vehetnek részt, miközben a DJ Petrányi és DJ Infragandhi szolgáltatja majd a zenét. Emellett esti tárlatvezetést is tartanak a záró kiállításon, valamint Pálosi István és a Magyar Mozdulatkórus mozdulatművészeti performansza is a kiállításra érkezik, a divat és fotózás szerelmeseinek pedig Almási Csaba tart divatfotózási workshopot.

A Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum mintegy hétszázezer művet számláló gyűjteményének kiemelkedő alkotásait vonultatta fel, tematikus egységekbe rendezve. A tárlat képanyagának kiválasztásakor több szempont is előtérbe került. Egyrészről a múzeum gyűjteményeinek legfontosabb képei kerültek olyan összetett szempontoknak megfelelően kiválasztásra, melyek egyben magukban hordozzák a magyar fotótörténet megismerésének lehetőségét, valamint hét tematikus csoport mentén mutatják be a fotográfia műfajainak alkotói attitűdváltozásait a 19. századtól napjainkig.

A fotómúzeum gyűjteményének egyik legfontosabb része a Magyarországról elszármazott fotográfusok, így például André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, illetve Robert Capa legfontosabb munkái. Ezen túlmenően azonban a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteménye elsősorban a Magyarországon egykor, illetve jelenleg is alkotó fotográfusok műtárgyait őrzi, életművüket feldolgozza, valamint bemutatja. A kiállítás elsősorban a legkiválóbb magyar mesterek műveiből válogat, de néhány világhírű külföldi fotóművész, mint például Richard Avedon vagy Edward Steichen munkáival is találkozhatnak a látogatók.

A 2022-ben megnyílt, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújult Millennium Házában működő Neo Kortárs Művészeti Tér küldetése, hogy – hasonlóan a londoni Kensington Gardens parkban lévő Serpentine Galleryhez – a legismertebb képzőművészeket bemutató kiállítótere legyen Budapestnek, elhelyezkedésében, megjelenésében és funkciójában is. A Városliget Zrt. szervezeti keretei között és a Szépművészeti Múzeum szakmai mentorálásával működő Neo a Szépművészeti Múzeummal, a Műcsarnokkal és a rövidesen felépülő Új Nemzeti Galériával együtt az egyedülálló és sokszínű, parkba ágyazott képzőművészeti intézményegyüttes fontos, egyedi küldetésű eleme.