fbpx

Zöld Összművészeti Fesztivál a Jurányiban

Június 10–12. között a Duda Éva Társulat szervezésében mutatkozik be az első fenntarthatóságra fókuszáló összművészeti és közösségi fesztivál, a Zöme Feszt. A Zöld Összművészeti Fesztiválon az előadóművészet és a környezetvédelem kapcsolódásával létrejövő hazai színházi, tánc-, gyermek- és ifjúsági programokkal találkozhatnak az érdeklődők.

A Zöme Feszt egyedülálló zöldeseményén az előadások mellett klímaválságról, tudatos otthonról, étkezésről szóló szakmai beszélgetésekkel – Földes Eszter, Döbrösi Laura és Papp Endre közreműködésével –, öko-divatbemutatókkal, tematikus filmvetítésekkel, slam poetryvel, performanszokkal várják az érdeklődőket, így gazdagítva a budapesti fesztiválpalettát.

A nagytermi előadásokhoz a Jurányi Ház olyan csapatai csatlakoznak, mint a Tünet Együttes, a Bélaműhely Sound Art és Szűcs Edit divattervező. A programban szerepel többek között a Slam Poetry Magyarország, a Dumaszínház, az Itt és Most Társulat, Ökoanyu, Vetlényi Alma, a Manócska Társulat, a K2 színház, a KL Színház, a MOME hallgatói, valamint a Duda Éva Társulat.

Bélaműhely Sound Art
Első alkalommal kerül sor a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt szakmai fórumra is, amelyhez több mint húsz kulturális intézmény csatlakozott.

Emellett gyakorlati workshopokon vehetnek részt a fesztiválozók: a legkülönfélébb ökotudatos kézműves-programokkal készülnek a szervezők, legyen szó natúrkozmetikumról, vászontáskáról vagy ékszerkészítésről újrahasznosított műanyagból.

Napközben a gyerekeknek szóló környezetvédelmi témájú előadásokkal, fenntartható kézműves-foglalkozásokkal és különféle fejlesztő játékokkal várják a családokat, gyerekeket. A programok többsége ingyenes, illetve egyes programok előzetes regisztrációhoz kötöttek. Az esti táncszínházi előadások, valamint az ifjúsági és gyermekprogramok támogatói jeggyel tekinthetők meg.

Duda Éva Társulat: Wonderland. Fotó: Dömölky Dániel
Duda Éva független művészként hozta létre önálló együttesét, a Duda Éva Társulatot, amely az elmúlt tíz évben Magyarország vezető független formációi közé emelkedett. Munkájuk során szorosabb kapcsolatot kívánnak létesíteni az ismert és progresszív színházi műfajok között. Ez a híd lehetőséget ad az elrugaszkodott, merész és komplex táncművészeti alkotások értékelésére. Missziójuk, hogy újabb közönséggel és társadalmi rétegekkel ismertessék meg a kortárs művészetet, ezen belül is legfőképp a kortárs táncot. A társulatot régóta foglalkoztatja a klímaválság, a környezetvédelem, a jövő és az emberi felelősség kérdése. Tagjai elhivatottak az ökológiai lábnyomuk csökkentésében, és filozófiájuk részeként nézőiket is arra ösztönzik, hogy előadásaik megtekintése mellett proaktívan csatlakozzanak hozzájuk környezettudatos akivitásaikban.

Az elmúlt években több programot is szerveztek a fenntarthatóság jegyében, többek között a Cserebere-vásárt, az Önkéntes júliust, a Véradást és az Adománygyűjtést. E misszió következő állomása a Zöme Feszt. A fesztiválon láthatjuk a társulat legújabb táncfilmjét, amely különböző természeti jelenségekhez kapcsolódó helyszíneken mutatja be a kortárs tánc, a mozgás szépségét, és helyezi azt párhuzamba az ember által folyamatosan rombolt természet segélykiáltásaival.

További információ, részletes program itt. Jegyek: https://tinyurl.com/zomefeszt

Nyitókép: Duda Éva Társulat: Wonderland. Fotó: Dömölky Dániel

A rovat további cikkei