Tavaly a Fonó új, Prima Primissima-díjból vásárolt zongoráján elkezdődött egy rendhagyó zongorasorozat a Sztregova utcai Zeneházban: Balázs János Liszt-díjas zongoraművész olyan fiatal és idősebb kollegáit hívta meg mind a klasszikus zene, mind pedig a jazz világából, akik egy-egy legendás családi vagy tanári hagyománynak tagjai, továbbörökítői. Vendégük volt így Vásáry Tamás zongoraművész és karmester, a fiatalok közül Gyöngyösi Ivett és Berecz Mihály, a jazzművészek közül pedig Oláh Kálmán és fia, Oláh Krisztián, Balázs József és Elemér, valamint klasszikus zongorista fia, ifj. Balázs Elemér. A koncertprogramot minden alkalommal beszélgetés övezi, a színpadon a házigazda, Balázs János kérdezi a vendégeket. A sorozat következő meghívottja november 7-én Ránki Fülöp lesz.


RankiFulop3


Ránki Fülöp egy legendás zongoristacsalád tagja, Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek gyermeke. Fiatal kora ellenére a koncerttermek visszatérő fellépője; Kocsis Zoltán így nyilatkozott róla elismerően: ?Fülöp a zeneirodalom legnehezebb, legigényesebb, technikailag a legnagyobb követelményeket támasztó darabjait játssza ? teljesen természetes volt, hogy felkérjük. Az apját, Dedit (Ránki Dezső ? a szerk.) nagyon könnyű kísérni, nemcsak azért, mert közös tőről származunk, hanem azért is, mert eszményi módon nyilvánul meg a művészetében a zenei purizmus és az esztétikai szépség békés egymás mellett élése. Fülöp még nála is puritánabbul játszik. Olyan utánaengedések, lassítások, rubatók, amelyek kézenfekvők lennének, nála nincsenek meg. Azt hiszem, annyira zenei a megközelítése, hogy még nincs szüksége zenén kívüli elemekre. Egy szó mint száz: talán Fülöpöt a legkönnyebb kísérni az összes eddigi szólistám közül? ? nyilatkozta Kocsis Zoltán a Fidelionak.


Magyarország zongorista nemzedéke két évszázada a világ élvonalában jár. Liszt Ferenc óta a nemzetközi zenei életben folyamatosan zseniális és példaértékű pianistáktól hangos a világ. Thomán István, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Cziffra György, Fischer Annie, Anda Géza, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András, csak egy pár név a hosszú sorból.