A Zrínyi Miklós (Nikola Šubić Zrinski) című opera most látható produkciója 2012 novemberében mutatkozott be Eszéken Nina Kleflin rendezésében. Az opera ősbemutatóját 1876. november 4-én tartották Zágrábban. A mű az akkori európai zenei irányzatokat a horvát dallamvilággal ötvözi, de igazi olasz típusú romantikus operáról van szó, illetve hangsúlyt kap a szemben álló keresztény és muzulmán világ zenei jellemzése. Egyik legnépszerűbb részlete a ?Harcba! Harcba!? (?U boj, u boj!?) kezdetű kórus, melyet Zajc tíz évvel az opera megírása előtt komponált, és önálló kórusműként is bemutatott.

A háromfelvonásos operát művészileg rendkívül értékes darabként aposztrofálta Gordan Grlić Radman, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, aki kiemelte, hogy ez a projekt horvát-magyar közös produkció lesz, mely második alkalommal látható az Operában. A nagykövet hangsúlyozta, hogy Zrínyi Miklós a hűség, a hazaszeretet, a bátorság szimbóluma, aki egyszerre volt magyar és horvát.

 

Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója a vendégjátékkal kapcsolatban elmondta: ?Azon túl, hogy Zrínyi alakja és története mindkét nép számára toposz, fontos gondolat, hogy a horvátoknak épp olyan elengedhetetlen emblematikus szerzőjük műveinek nemzetközi megismertetése és nevének Verdivel egy lapon említése, ahogyan nekünk Erkelé. Erre is alkalmat ad a 18-ai előadás.? Hozzátette: a két népet összefűző, történelmi opera rendezéséhez a budapesti dalszínház a környezetet, a szakmai biztosítást adja.

Dr. Hóvári János, a ?Zrínyi Miklós?Szigetvár 1566? Emlékév Emlékbizottság elnöke elmondta: különleges a kapcsolat a két ország között, hiszen a két nép a 15?16. században nemcsak egy államban, de sorsközösségben élt egymással: ami nekünk rossz volt, az a horvátoknak is, ami nekünk jó volt, az nekik is. ?Ezt a kapcsolatot a 19. század alaposan megrongálta? ? tette hozzá, kiemelve, hogy ez az opera összefügg a nemzettudatunk alakulásával.

Az opera keletkezéséről elmondta: 1866-ban a szigetvári csata 300. évfordulójára emlékezve ? amikor egyébként Zágráb legnagyobb főterét Zrínyi után nevezték el ? vita alakult ki, mennyire volt valódi hős Zrínyi Miklós. Erre a polémiára ?válaszul? írta meg Ivan Zajc Zrínyi Miklós című operáját, amely pont erről szól. ?A szövegkönyv, amelyet használt, pedig kultúrtörténeti kuriózum: a Habsburg Birodalomban a napóleoni háborúk idején szükség volt egy hősre, ezért Theodor Körner megírta a Zrínyi-drámát, amelyet a 19. század végéig játszottak a Habsburg-monarchia egész területén. Ez a mű az alapja Zajc operájának? ? fejtette ki dr. Hóvári János.

Fontos az is, hogy a 21. századi generáció számára szintén van üzenete a műnek: a horvátokkal közös múltra hívja fel a figyelmet.

Hóvári János szólt a Zrínyi-emlékév egyéb eseményeiről is, kiemelve, hogy idén februártól jövő év elejéig lesznek programok az emlékév keretében. A központi rendezvény szeptember 7-én lesz Szigetváron ? ez ugyanis Zrínyi kirohanásának és Szulejmán szultán halálának a napja. Bár 1833-től megrendezik a településen a Zrínyi-napokat, a mostani országos, sőt nemzetközi rendezvény lesz, Szigetvár pedig megkapja a Nemzeti Emlékhely-minősítést.

Az előadás fővédnökei Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Kolinda Grabar Kitarović, a Horvát Köztársaság elnöke.

Ivan Zajc: Zrínyi Miklós (Nikola Šubić Zrinski)

opera három felvonásban, nyolc képben

Librettó: Hugo Badalić

Karmester: Mladen Tutavac

Rendező: Nina Kleflin

Díszlettervező: Osman Arslanagić

Jelmeztervező: Amela Vilić

Koreográfus: Dinko Bogdanić

Világítástervező: Aleksandar Mondecar

Közreműködnek: az Eszéki Horvát Nemzeti Színház szólistái, kórusa, zene- és tánckara

 

2016. szeptember 18. (vasárnap) 18:00 | Operaház

Szíjjártó Anita
Fotó: Csákvári Zsigmond