Dobos_Tamas_a_Genezis_cimu_mozi_operatore
Az idei fődíjas: Dobos Tamás, a Genezis című mozi operatőre
Fotó forrása: szeged.ma
Az életműdíjat idén Kende Jánosnak ítélte oda a zsűri. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után közvetlenül, 1967-ben elkészítette első játékfilmjét Jancsó Miklóssal, akivel 25 év alatt összesen 14 filmet forgattak együtt.
Kende János nevéhez összesen hatvan játékfilm, számos tévéfilm, rengeteg dokumentum- és reklámfilm fűződik. 1989-ben a világ száz legjobb operatőre közé választották. 2002-ben abbahagyta a filmkészítést, azóta idejét és tehetségét teljes mértékben a tanításnak szenteli.
Kende_Janos_eletmudijas
Kende János átveszi a díjat
Fotó forrása: szeged.ma

A legjobb nagyjátékfilm díját az As I fall című alkotásért Ivar Taimnak ítélte a zsűri.

A legjobb kisjátékfilmnek Simonas Glinkskis Budéjimas ? Watch keeping című munkáját választották.

A legjobb kísérleti film Pálos Gergely Dark chamber című alkotása lett.

Palos_Gergely_Dark_chamber
Pálos Gergely Dark chamber
Forrás:zsigmondvilmosfilmfest.com

A Vision Team és a Special Grip Hungary által a legjobb fiatal operatőrnek járó elismerést Lauretta című kisjátékfilmjéért Bálint Dániel kapta.

Szeged város díját Ignorancie is bliss című kisjátékfilmért Herman van den Boschnak ítélték oda.

A diákzsűri díját Becsey Kristóf és Bálint Dániel kapták meg a Rossz versek című nagyjátékfilmjükért.

Volt_egyszer_egy_Sziria
Virginie Surdej: Insyriated ? Volt egyszer egy Szíria

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság közönségdíját Virginie Surdej kapta Insyriated ? Volt egyszer egy Szíria című nagyjátékfilmjéért. Az alkotást találta a legjobbnak a kritikuszsűri és az operatőri mesterképzés hallgatóiból álló zsűri is.

A fesztivált immár harmadik alkalommal azzal a szándékkal szervezték meg, hogy a szegedi születésű, 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja. Az idei seregszemlére több mint háromszáz alkotást neveztek, az előzsűri a versenyprogramba kilenc nagyjátékfilmet, 23 kisjátékfilmet és kilenc kísérleti filmet válogatott be.

Forrás: MTI