Zsigrai Eszter Nyomorom gyomokban című kiállítása a változatos technikai megoldásokkal dolgozó képzőművész újabb munkáiból válogat.

A Felvidékről származó Zsigrai Eszter korábbi munkáin is természetes anyagok képzőművészeti alkalmazásával foglalkozott, ilyenek az ecoprint technikával készült festményei. Ezen műveiből továbblépve a természetes és a mesterséges technikákat állította szembe, itt már cianotípiával, egy kamera nélküli fotótechnikával dolgozott. Később a funkció kérdésével foglalkozott, nagy méretű takaróin a textil természetes anyagokkal való megfestésén túl azok használhatóságát is vizsgálta.

Ezen a kiállításon először kerül interaktív formában a közönség elé legújabb műve, melyben mindezen elvek egyesülnek: egy több funkcióban használható kabáttakaró, amely az alkotó cianotípiával megörökített teste köré épül. A mű felvezeti Zsigrai Eszter alkotásainak új irányát, melyben az ember belső működéseinek ad formát, méghozzá egészen abszurdat. A kiállítást megtekintőknek lehetősége van belebújni a bemutatott, különleges esztétikumú alkotásba.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzős, festőművész szakos Zsigrai Eszternek számos csoportos kiállítás után ez az első önálló bemutatkozása. A tárlat november 8-tól látogatható a pécsi Rácz Aladár Közösségi Házban.

Nyitókép: Zsigrai Eszter képzőművész. Fotó: Lengyel Renáta