Zsolnay Vilmos találmányai, technikai újdonságai tették lehetővé, hogy rangos külföldi múzeumokban, kiállításokon kaptak helyet a magyar képzőművészet ezen termékei ? hangzott el a megnyitón. A gyár elismert művészekkel készítette el mintái, Vilmos lánya, Júlia például kiváló festőművészként alkotott a gyár számára. A Zsolnayak az1900-as években mutatkoztak be szecessziós stílusú mintákkal mutatkoztak be ? a kiállításon olyan kerámiavirágok is láthatók, melyek előkerülése csodával határos, vagy olyan mosakodókészlet is található a tárlaton, mely Ferenc József használatára készült. A Zsolnay-féle szimbolikus megfogalmazás köszön vissza a kiválasztott tárgyakon, melyek a gödöllői kastély szépségeihez alkalmazkodnak. A tárlatot a Szecesszió Éve Gödöllő 2013, életérzések a századfordulón programsorozat keretein belül rendezik meg.

 

IMGP0666
Balról jobbra: Gönczi Tibor (Gödöllői Királyi Kastély, ügyvezető), Halász János kulturális államtitkár és dr. Gémesi György polgármester

Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere elmondta: ?hónapról hónapra igyekszünk egy-egy újabb kulturális rendezvényt tartani a városban. A zene, az irodalom és a művészetek más táján is szeretnénk kielégíteni a minőségi kultúrára igényt tartók kívánalmait.? Korábban ennek keretein belül rendezték meg A híres hölgyek Gödöllőn nevű kulturális évet, most pedig a Szecesszió Évét ünnepli meg hasonlóan a város. Több mint száz program kapcsolódik a sorozathoz, megvalósításukat jelentős mértékben gödöllői műhelyek segítették. ?A gödöllői műhelyek, a kastély, a város, a könyvtár együttes munkájának eredményeként állunk ki a publikum elé? ? tette hozzá.

 

Dr. Fabényi Júlia, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója kifejtette: több mint nyolcezer Zsolnay-tárggyal rendelkeznek. ?A Zsolnay gyári tevékenysége a kor mozgását követte, olyan alkotókat hívtak meg, akik az 1900-as évek elején szippantották magukba Münchenben és Bécsben a Szecesszió és a Jugendstil eredményeit, amik aztán a díszkerámiákban öltöttek testet. Zsolnay végiggondolt koncepció mentén vezette a gyárát: ipari termelése révén tudta finanszírozni képzőművészeti kísérleteit, kutatásait.? 1907-ben Pécsen már saját nemzetközi vásárt rendezett a gyár.

 

IMGP0675Halász János kultúráért felelős államtitkár elmondta: nagyon fontos az intézmények közötti együttműködés, a szakmai egymásra találás az erőforrásokat is összerázhatja. Hozzátette: a Zsolnay gyár a magyar kreativitás hasznosítva az európai kerámiagyártás számára is maradandót hozott létre. ?A kiállítás a gyár legjelentősebb tárgyainak bemutatásával a tegnap művészetét úgy bemutatja be, hogy az a ma emberének is szóljon?