1. Eredetileg Kellner néven látta meg a napvilágot a három testvér, de később elhagyták a Corda latinos írásmódját, és Korda néven váltak ismertté.

2. Zoltán testvére, Sándor már középiskolás korában újságíróként dolgozott, de kora miatt elvileg nem publikálhatott volna, így cikkeit a katolikus liturgia szövegét idéző Sursum Corda (Emeljük fel szívünket) álnéven jegyezte.

3. Korda Zoltán neve először az 1918-as Károly-bakákban szerepelt, Pásztory M. Miklós társrendezőjeként.

4. Bécsben, Berlinben, Hollywoodban és Londonban is élt, utóbbi helyen, a London Filmnél együtt dolgozott a három Korda-testvér.

A Korda testvérek: Vince, Sándor és Zoltán

5. Az Ezeregyéjszaka alapján készült A bagdadi tolvaj trükkfelvételei és nagyszabású díszletei lenyűgözték a közönséget. Állítólag kisfiúként George Lucas is látta, és sokat merített élményeiből a Csillagok háborúja elkészítésekor.

6. Korda legnagyobb sikere, A dzsungel könyve négy Oscar-jelölést kapott. Bár az indiai őserdőt stúdióban építették föl, a hatás tökéletesre sikeredett: az alkotás azóta is számtalan felújítást ért meg.

7. 1943-ban más műfajban is kipróbálta magát: Humphrey Bogart főszereplésével forgatta a második világháborús Szaharát. A filmet három Oscar-díjra jelölték, s bár végül egyet sem nyert, a kor egyik legjobb háborús filmjének nevezték.

Szahara

8. Utolsó rendezése Terence Younggal közösen a Vihar a Nílus felett volt 1955-ben. Pályafutása végén ismét Amerikába költözött, de már nem dolgozott.

9. Mindkét felesége – Szokollay Olly és Joan Gardner – színésznő volt, David fia szinten a filmes szakmát választotta.

10. Korda Zoltán emléke előtt tisztelgett a 2010. évi miskolci nemzetközi filmfesztivál, és az etyeki Korda Filmparkban emlékkiállítás látható a világhírűvé vált Korda fivérek életéről és munkásságáról.

Kiemelt fotó: A dzsungel könyve