Beethoven Martonvásáron ad randevút, a jazzrajongókat rozéval és rinzlinggel várják Veszprémben, Johann Sebastian Bach Budavár rezidense lesz. Programajánló a klasszikus, nép- és világzene, valamint a jazz rajongóinak, illetve a műfajokkal most ismerkedőknek.

Tíz koncert júniusra és júliusra, szabadtérre és koncerterembe, fiatalokkal és világsztárokkal
Bartók és Ligeti kamaraművei
Június 17. Bartók Emlékház (Budapest)

A két zeneszerző kamaraműveit fókuszba állító sorozat második alkalmával Bartók Béla 2. rapszódiája és Kontrasztok című műve, a Ligeti György-oeuvre-ből pedig a brácsára, illetve a csellóra írt szólószonáta és a Kürttrió lesz műsoron. Az előadók: Banda Ádám (hegedű), Bársony Péter (brácsa), Borbély László (zongora), Rohmann Ditta (gordonka), Szűcs Péter (klarinét), Zempléni Szabolcs (kürt).

Hazatérés
Június 19. FSZEK Zenei Gyűjtemény (Budapest)

Kéringer Dávid, Németh Gábor és Kalocsai Eszter éppen tíz éve érettségiztek a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, mely intézmény sokakat indított már el eredményesen a hivatásos zenélés útján. A koncert résztvevői az elmúlt években a világ különböző pontjain folytatták tovább tanulmányaikat és értek el sikereket. A három osztálytárs, immár diplomás művész Kovács Adéllal és Agárdi Eszterrel kiegészülve kezdte el újra a közös munkát. Az esten Mozart egyik legjelentősebb fúvós hangszerre írt kamaraműve, a klarinétra és vonósnégyesre komponált kvintett mellett hallható lesz Debussy Szaxofonrapszódiája Kéringer Dávid erre a formációra készült átiratában, valamint intermezzóként Schubert B-dúr vonóstriója.

Brahms – Drámák
Június 23. Zeneakadémia (Budapest)

A MÁV Szimfonikus Zenekar Brahms-hangversenyén felcsendülő két mű a legdrámaibb a szerző zenekari darabjai közül. A d-moll zongoraversenyt 25 éves korában komponálta, amelyet a Robert Schumann öngyilkossági kísérlete után érzett megrendülés ihletett. A szerzeményt először szimfóniának szánta, majd átdolgozta két zongorára, ezután találta meg a kompozíció végső formáját. A III. szimfóniát, egyik legtalányosabb művét éppen 25 évvel később komponálta. Sokan párhuzamot látnak a két darab között; Richter János, az ősbemutató karmestere Beethoven Eroica-szimfóniájához hasonlította. A koncerten Takács-Nagy Gábor vezényel, zongorán közreműködik Várjon Dénes.

Paisiello: Az énekmester
Június 25. Magyar Zene Háza (Budapest)

Egészen különleges, családi programnak is tökéletes élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a Városligetbe. Paisiello Énekmesterét – a klasszika korának egyik legszellemesebb és legszövevényesebb zenés komédiáját – egyedülálló módon a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán láthatjuk és hallhatjuk Mráz Nikolett, Molnár Anna, Szenthelyi Krisztián és az Angelica Leánykar tagjainak előadásában, Gráf Zsuzsanna rendezésében, Romhányi József bravúros fordításában.

Chalga, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák
Június 28. Kobuci (Budapest)

A Chalga nem ápol népzenei hagyományt, de gátlástalanul használ balkáni és magyar népzenét. A zenekar két lemez és pár év szünet után 2018-ban újraaktiválódott: jelentősen átalakulva, sokkal harsányabb és kevésbé folkos zenét játszik. 2022-es lemezük, az Ezért van az a World Music Charts Europe zenei listáján a 21. helyig jutott. A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A koncert a június 27. és július 1. közötti Világzenei hét rendezvénye.

Beethovennel a szabadban
Július 1., 8., 15. Brunszvik-kastély (Martonvásár)

648b088ea0c0389a77c1c52e.jpg
Fotó: Hargitay Olivér / NMF

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar hagyományosan Martonvásárra költözik nyárra. A három júliusi este közreműködői sorrendben Berecz Mihály zongoraművész, Pusker Júlia hegedűművész, Szemere Zita, Szalai Ágnes, Horváth István és Cser Krisztián énekművészek lesznek, akik pedig dirigálnak: Vashegyi György, Héja Domonkos és Cser Ádám. A programban „slágerdarabok” és ritkábban hallható, kuriózumnak számító művek is felcsendülnek.

Rost Andrea és a Győri Filharmonikus Zenekar
Július 2. Fertőrákosi kőfejtő

Az est főszereplője a világhírű szoprán énekesnő, Rost Andrea, aki több évszázad zenés színpadi remekműveinek részleteiből állította össze pazar műsorát. Az est első felében az olasz és a francia operarepertoár kincsestárából, Mascagni és Leoncavallo, Bizet és Gounod, illetve Verdi és Puccini műveiből válogatott a művésznő, a szünet után Lehár Ferenc és Johann Strauss örökzöld operettmelódiáit adja elő, végül pedig a 20. század újító komponistái, George Gershwin és Kurt Weill művei, filmzene és musical kap helyet a színes programban.

Holdvilágos éjszakán
Július 7., Szegedi Szabadtéri Játékok

648b0aa63aab8e988c117290.jpg
Fotó: Németh György

A Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadás-sorozata a saját bemutatójaként színre kerülő exkluzív operett- és operagálával veszi kezdetét. A nagyszabású est műsorán a magyar és nemzetközi operairodalom legszebb áriái és közönségkedvenc operettslágerei szerepelnek, amelyek a szegedi nézők számára ismerős és világszerte elismert énekművészek előadásában szólalnak meg.

Szőke Nikoletta
Július 9., Óváros tér (Veszprém)

Szőke Nikoletta montreux-i versenygyőztes, Junior Prima Díjas előadó, az ország egyik legnépszerűbb jazzénekesnője. Az egyik legnevesebb zenekritikus, Ted Gioia a világ legjobb nem-amerikai származású jazzénekesei között említi őt The State of Jazz Vocals Today című könyvében. A hazai koncerttermek és fesztiválok mellett nagy sikerrel lépett már fel többek között New York-ban, Tokióban, Brüsszelben, Koppenhágában, Londonban és Berlinben is, olyan nagy művészekkel énekelt, mint Michel Legrand vagy Bobby McFerrin. Eddig hét szólólemeze jelent meg, amelynek mindegyike vezette Japánban az eladási listákat. A koncert a július 7. és 16. közti ingyenes Rozé Rizling és Jazz Napok része.

Fesztivál Akadémia Budapest – nyitóhangverseny
Július 14., Zeneakadémia (Bdapest)

A fesztivál grandiózus ünnepi nyitányán három félidőben öt mű kilenc szólista (közülük ketten karmesteri szerepben is feltűnnek) és egy zenekar közreműködésével hallható. Kezdjük a művekkel. Mozart: Ch’io mi scordi di te, Beethoven: Hármasverseny, Mozart: Sinfonia Concertante, Brahms: Kettősverseny, Beethoven: VII. szimfónia. Jöjjenek a szólisták: Megyimórecz Ildikó (ének), Sunwook Kim (zongora), Kelemen Barnabás (hegedű), Narek Hakhnazaryan (cselló), Shai Wosner (zongora), Keller András (hegedű), Kokas Katalin (brácsa), Clara-Jumi Kang (hegedű), Fenyő László (cselló); illetve a zenekar: Concerto Budapest. A koncertek mellett mesterkurzusokban, családi programokban és tematikus eseményekben gazdag Fesztivál Akadémia Budapest július 23-ig tart.

Öt kihagyhatatlan fesztivál Budapest határain kívül és belül
Budapesti Wagner-napok
Június 15–21., Müpa (Budapest)

648b0723a0c0389a77c1c516.jpg
Fotó: Nagy Attila / Müpa

A Budapesti Wagner-napok ez évi programján a 2019-ben technikailag megújult Ring-produkció négy előadása mellett egy nem szokványos koncertet is hallhat a közönség. Az idén százéves Nemzeti Filharmonikus Zenekar „best of Wagner” műsora a szerző teljes életművéből válogat a fesztivál művészeti vezetője, Fischer Ádám vezényletével. A bolygó hollandi nyitányától A walkürök lovaglásáig olyan híres részletek hangzanak el, amelyek varázsa a századik meghallgatáskor is lenyűgöz. A koncert a Wagnerrel még csak most ismerkedőknek is remek alkalmat nyújt, hogy elmerüljenek a német szerző halhatatlan, a hollywoodi filmzenékre is óriási hatást kifejtő muzsikájában. A Ring négy estéje ezúttal is szellemi zarándokútnak ígérkezik a 21. századot is érzékenyen érintő kérdésekkel, a megújítva megőrzött legendás rendezés minden szépségével és különleges tehetségű énekesekkel. Wotanként a monumentális Günther Groissböck (akit Siegfried Vándoraként a világhírű lett basszbariton, Egils Silins vált fel), Loge szerepében Christian Franz, Alberich alakítójaként Kálmán Péter, Brünnhildeként pedig Iréne Theorin látható-hallható, a karmester ezúttal is a produkció szellemének meghatározója, Fischer Ádám.

A Magyar Hegedű Ünnepe
Június 17–18., Pesti Vigadó (Budapest)

A mintegy másfél évtizedes múlttal rendelkező eseménysorozat gazdag összművészeti programmal várja a látogatókat. A középpontban a mai vonós hangszerkészítő műhelyek új alkotásainak bemutatása áll. A versenygyőztes ifjú hegedűs tehetségek mellett a régmúlt nagy mestereit, köztük Hubay Jenőt is megidézik a szervezők, és számos ősbemutatót is erre a hétvégére időzítenek. Izgalmasnak ígérkezik az Oláh Vilmos hegedűművész Emmy-díjának ötödik évfordulója alkalmából rendezett zenés beszélgetés. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de a hangversenyekre előzetes online regisztráció szükséges.

Budavári Bach Fesztivál
Június 25. – július 4., Budavári evangélikus templom (Budapest)

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Budavári evangélikus templomban a nemzetközi orgonafesztivált, amelynek „főszereplője” Magyarország legnagyobb, 2017-ben épült barokk orgonája és Johann Sebastian Bach életműve. Idén felcsendülnek motetták, a Goldberg-variációk, az orgonához társul blockflöte, hegedű és csembaló, érkeznek fellépő növendékek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről és a Regensburgi Egyházzenei Főiskoláról is. A koncertek ingyenesek.

Denagyvilág Fesztivál
Július 7–9., Szigetmonostor

Jazz, nép- és világzene, egyházi zene, irodalmi és társművészeti programok várják a látogatókat az első alkalommal, számos zenész, alkotó és szakmabeli összefogásával megvalósuló Denagyvilág Fesztiválon a Szentendrei-sziget legdélibb településén. A Denagyvilágon számos helyi, szigeti és a Dunakanyarban alkotó képző- és iparművész lesz jelen, és családi programokkal is készülnek a szervezők.

Free Zenei Fesztivál
Július 7–9., Gyula

Három nap, három műfaji fókusz, sorrendben: nép- és világzene, jazz-blues, klasszikus zene. A helyszínek az Almásy-kastély Látogatóközpont, a Várszínpad, a Tószínpad és a vár előtti előtti Rondella. A fellépők közt ott lesz a Parno Graszt, a godfater. (interjúnk Tátrai Tiborral itt) és Rálik Szilvia is. Minden program ingyenes.

Nyitókép: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a martonvásári kastélyben a Beethovennel a szabadban koncertsorozaton. Fotó: Csibi Szilvia / NMF