A Jóbarátok című vígjátéksorozat londoni epizódjának forgatókönyve a 800 fontos kikiáltási ár (kb. 350 ezer forint) közel harmincszorosáért, 22 ezer fontért (majdnem 10 millió forintért) kelt el egy árverésen az Egyesült Királyságban.

A sorozat negyedik évadának utolsó, dupla epizódja forgatókönyvének egy példányát árverezték, amely a sorozat egyik főszereplője, Ross (David Schwimmer) és Emily (Helen Baxendale) esküvőjéről szólt. A forgatókönyvön John Lanzer brit díszlettervező neve szerepel, de nem tudni, pontosan kié volt a példány.

A forgatókönyvet néhány héttel az 1998-as londoni forgatás után a wembley-i Fountain Studiosban találta meg egy ott dolgozó. Az ő feladata az volt, hogy a szemetet összeszedje, illetve jegyeket osszon a stúdióba, ahol a forgatás zajlott. A most hatvanéves férfi először nem tudta eldönteni, hogy mit kezdjen a papírokkal, végül úgy döntött, megtartja. A munkahelyet 1999-ben hagyta ott, az íróasztalból válogatás nélkül mindent egy nagy dobozban vitt haza. A Jóbarátok forgatókönyve az éjjeliszekrényébe került, ott volt évtizedekig, és egy nagytakarításkor került elő. A férfi a Sky Newsnak úgy fogalmazott, a forgatókönyvek „megérdemlik, hogy egy igazi Jóbarátok-rajongóhoz kerüljenek”, mivel ő egyáltalán rajong a sorozatért. Az amerikai humor „más, mint a miénk” – fogalmazott.

Az árverést lebonyolító hertfordshire-i Hanson Ross aukciósház közlése szerint a tétel iránt óriási globális érdeklődés volt. A forgatókönyvért folytatott licitharcban már előzetesen 219 alkalommal emeltek ajánlatot, és Ausztráliából, Németországból, Spanyolországból, az Egyesült Arab Emírségekből, az Egyesült Államokból, Ukrajnából és Svájcból is érdeklődtek.

A Jóbarátok hat Manhattan környéki barát életét követte nyomon. A  hat Emmy-díjjal és egy Golden Globe-díjjal elismert sorozatot 1994 szeptemberétől 2004 májusáig sugározta az NBC. Összesen 236 epizódot forgattak.

2023. október 28-án, 54 éves korában hunyt el Matthew Perry színész, aki Chandlert alakította. Halálát, mint az a boncolási jegyzőkönyvből kiderült, ketamin okozta.

A nyitóképen a Jóbarátok forgatókönyve. Fotó: Hanson Ross