Gyűjtésünkben 15 zenés fesztivál kapott helyet, melyek nagy része, érthető módon, augusztus 15. utánra összpontosul. Lehet szemezgetni kisebb-nagyobb, különböző korosztályokat és ízlésvilágokat megcélzó események közül, csak győzzünk választani!

AZURE Reformművészeti Találkozó,
július 25-26., Nagymaros

Az underground jazz és a kísérletezőbb zenék fővárosi bázisának számító Kék Ló ugyan fizikai valójában már bezárta kapuit, de az AZURE Reformművészeti Találkozón idén is várja a különleges koncertekre, közösségi programokra és újraformált művészetekre vágyókat. A harmadik alkalommal megszervezett minifesztivál idén új helyszínen, a Dunakanyar idilli környezetében, a nagymarosi Nomád Bár területén látja vendégül látogatóit, akik többek között Deus Ex Quartet, Bujdosó Trió, Kinetic Erotic és Sauropoda koncerteken már egészen biztosan tombolhatnak.

Ha örömmel kilépnél a komfortzónádból, ugyanakkor mégis családias hangulatra vágysz, ezt a hétvégét nem érdemes kihagynod.

Még több infó az eseményben.

Forrás: AZURE Facebook

Tisza-tavi Fesztivál – Természet Operaháza,
július 31.-augusztus 2., Tiszafüred

A „Természet Operaháza” elnevezés bizony a valóságban sem hagyja cserben a komolyzene, a természet, a művészet és az aktív pihenés szerelmeseit. A rendezvény immár hetedik alkalommal hívja keringőre a Tisza-tó partját, mintegy „zeneterápiát” nyújtva az arra vágyó családoknak, baráti társaságoknak vagy épp céges csapatoknak, akik három napra elszöknének a város zajából. A festői környezetben a szabadtéri koncertek mellett helyi gasztronómiai különlegességek és sportolási lehetőségek is várják az aktív pihenésre éhezőket – ígéretük szerint mindenféle „komolykodás” nélkül.

Még több infó: http://www.tiszatavifesztival.hu/

Tű Fokán Művészeti Fesztivál,
augusztus 18-22., Garáb

Egy kihagyott nyár után idén hetedszerre kelti életre egy Cserhát szívében megbúvó település háborítatlan lankáit a Tű Fokán fesztivál. A zene, a tánc, a színház és a kultúra ötnapos olvasztótégelyében a színházi, zenei műhelyek, kirándulások után izgalmas koncertekben és tábortüzes akusztikus chillezésben mártózhatunk meg, de lesz önismereti diszkó, élő szerepjáték, robotépítő szakkör és különböző meditációk is. A folyamatosan bővülő lineup néhány szereplője: Müller Péter Sziámi and Friends, Dorota, titokzatostelepesek, David Maranha – Sőrés Zsolt, Kampec Dolores, Korai Electric Ambient, Funkorporation, Nunki Bay Starship.

Még több infó: https://tufokan.com/

Forrás: Tű Fokán Facebook

Campus Eleven,
augusztus 19.-szeptember 19., Debrecen

11 kiemelt estén több mint 150 zenés produkcióval vár a debreceni Nagyerdő eddigi legnagyobb bulija. A Campus Fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy a vírushelyzet miatt rendhagyó, de annál frappánsabb módon rendezvénysorozattá alakítják a 13. szülinapjához érkező fesztet. Így nem tömör ötnapnyi fesztiválélményt kapunk, hanem tizenegy, koncertekkel megpakolt estet a Nagyerdei Víztorony és a Nagyerdei Stadion köré építve. Pár név az eklektikus lineupból: Blahalouisiana, Halott Pénz, Hiperkarma, Csaknekedkislány, Dope Calypso, Carson Coma, Skeemers, Szabó Balázs Bandája, Punnany Massif, Bohemian Betyars, Esti Kornél, Kistehén, Hősök, Korda Gyuri és Balázs Klári, 30Y, Kiscsillag, Slow Village, Mulató Aztékok, Péterfy Bori & Love Band.

Bővebb infó: https://www.campusfesztival.hu/

Strand Fesztivál & B My Lake Fesztivál,
augusztus 19-22., Zamárdi

Ha valaki a klasszikusabb, kicsit a Szigetre és VOLT-ra hajazó – de természetesen jóval szűkebb körű – fesztiválra vágyna, mindezt pedig ötvözné a Balaton közelségével, illetve népszerű világsztárokkal és a hazai könnyűzenei élet krémjével, akkor egyértelműen a Strand Fesztivál lesz a kedvence. 4 nap, 4 színpad és olyan külföldi fesztiválkedvencek várhatóak, mint Parov Stelar, Lost Frequencies, Martin Solveig vagy a Milky Chance, azonban érdemes végigböngészni a hazai feltörekvő tehetségek listáját is az esemény honlapján.

Nem sokkal messzebb szintén Zamárdiban, ugyanebben az időpontban tartják Közép-Európa első számú szabadtéri underground elektronikus zenei fesztiválját, a B my Lake-et is. A 8. szülinapjához érkező kezdeményezés már az első évben elnyerte az „Európa Legjobb Új Fesztiválja” díjat. Noha néhányan a Balaton Sound „kistestvéreként” emlegetik, valójában a két fesztivál koncepciója merőben eltér egymástól. Míg előbbi elsősorban a mainstream elektronikára épít, addig a B my Lake jóval specifikusabb és egyértelműen a minőségre hajt. A lineupot itt lehet megszemlélni.

Fekete Zaj Fesztivál,
augusztus 19-22., Sástó

A Mátra szívében tanyát verő fesztivál 11. alkalommal vág izgalmas ösvényt az uderground berkeibe, mindezt, nevével ellentétben, igencsak sokszínű tálalással. Persze a sötétebb zenei műfajok idén is dominálnak, de ezzel együtt is bőven lesz rá lehetőségünk, hogy kilépjünk a zenei komfortzónánkból. A vírushelyzet okán idén csak magyar fellépőkkel számolhatunk, ez azonban egyáltalán nem jelenti a program csorbulását. A Zaj eddig is nagy hangsúlyt fektetett a kevésbé ismert előadók felsorakoztatására és ez idén sem lesz másképp. Az olyan alapkőnek számító nevek mellett, mint a VHK, a Mayberian Sanskülotts, a Korai Trancemission, a Gustave Tiger vagy Barabás Lőrinc, számtalan kortárs feltörekvő banda is képviselteti magát. Pl. AGAVOID, TPSRPRT, Mordái, TÖRZS.

Bővebben itt lehet olvasni a fellépőkről.

UbikEklektik,
augusztus 19-23., Zsámbék

Listánk talán legnehezebben keretek közé szorítható fesztiválja az UbikEklektik, melyet idén ötödszörre rendeznek meg, harmadszorra a Zsámbéki Színházi Bázison, aminél különlegesebb helyszínt aligha találhattak volna. Az egykori katonai bázis területét mostanra visszafoglalta a természet, az ubikosok pedig egészen biztos, hogy a beton és az erdő összes létező metszéspontjára varázsolnak majd valamilyen helyszínt vagy történést. Az összművészeti fesztivált idén egy héttel korábbra helyezték, hogy az elhalasztott Kolorádó is beleférjen még a nyárba. A programot egyelőre homály fedi, de az biztos, hogy idén is egyedi zenékben, táncban, alkotásban és fantáziában gazdag eseményt fogunk kapni.

Az UbikVerzumról és azt alkotó zenei „törzsekről” itt lehet bővebben informálódni.

Fotó: Bianka Csenki

Paloznaki Jazzpiknik,
augusztus 20-22., Paloznak

Új időpontot kapott a 9. Paloznaki Jazzpiknik is, melyen ismét a jazz balatoni fővárosává válhat az 500 lelket számláló, északi parti település. A szervezők ígérete szerint a jó borok és a jó zene mellett kiemelt szerephez jut majd a minőségi gasztronómia, a helyi termelők jelenléte és a fenntarthatóságra való odafigyelés.

A fellépőket és az egyéb programokat itt lehet végigböngészni.

Kolorádó Fesztivál,
augusztus 26-29., Nagykovácsi

Június helyett augusztus végén a Budai-hegyekben, a Nagykovácsi melletti Sztrilich Pál Cserkészparkban tartják az 5. Kolorádó fesztivált. A külföldi fellépők egy része ugyan visszavonulót fújt, de még így is izgalmas nemzetközi vendégekkel és száznál is több magyar produkcióval vár minket az egyik leghangulatosabb hazai kisfesztivál, melyen az elektronikus zenék szerelmeseitől kezdve az egzotikus dallamokkal átszőtt hiphopon át a szörfrockig mindenki megtalálhatja, amire vágyik, és nagy eséllyel új kedvenceket is fedezhet fel magának.

Több információ a honlapon: https://kolorado.hu/

Fishing on Orfű,
augusztus 26-29., Orfű

A szintén júniusról áthelyezett Fishing on Orfűre villámgyorsasággal fogynak a jegyek, ami érthető is, hiszen a zeneimádó generációk olvasztótégelyeként is funkcionáló fesztivál nem csak a festői környezetet, de a közönségkedvenc előadókat és off-programokat is évről évre stabilan garantálja. Idén minden bizonnyal csúcspontnak számít majd a 30Y 20 éves szülinapi koncertje és a Heaven Street Seven egyetlen idei fesztiválfellépése is, de a legokosabb, ha mindenki alaposan beleássa magát a sokrétű lineupba.

Forrás: FOO Facebook

EFOTT,
auguszus 26-29., Velencei-tó

A klasszikusabb fesztivál-vonalat erősíti az EFOTT is, mely a dátumcserének köszönhetően megmenekült az elhalasztástól. Az „év legnagyobb hallgatói bulijaként” emlegetett esemény talán legfőbb headlinere az amerikai rapper, Flo Rida, aki mellett rengeteg rádióbarát és undergroundabb magyar előadó tölti majd fel a négy színpadot.

A fellépők listáját itt lehet átböngészni.

Utcazene Fesztivál,
augusztus 26-29., Veszprém

Magyarország első számú utcazene fesztiválja 21. alkalommal várja Veszprém történelmi óvárosába a szerencséjüket próbáló utcazenészeket, hogy aztán megmérkőzhessenek a szakmai és a közönség díjért is, közben pedig egyedi atmoszfératuninggal ajándékozzák meg a várost és a hallgatóságot ezen a rendhagyó fesztiválon.

Szegedi Ifjúsági Napok – SZIN,
augusztus 26-29., Szeged

A normál esetben egyfajta nyárzáróként is funkcionáló Szegedi Ifjúsági Napok kétszáznál is több programot ígér, köztük John Newmannel, Jason Derulóval, Rudimentallal és persze magyar tehetségekkel, pl. The Qualitons, Csaknekedkislány, Elefánt, Krúbi.

A sokSZÍNű napi bontást itt találjátok.

Forrás: SZIN Facebook

Bondoró Fesztivál,
augusztus 28-29., Kapolcs

Kapolcs idén nyáron sem marad kulturális kavalkád nélkül. A II. Bondoró Utcaszínház Fesztiválon a szervezők azt ígérik, hogy minden pillanatban történik majd valami, ami mosolyt csal az arcunkra – vásári forgatagtól a finom ételeken keresztül a színházi, bábos, cirkuszi és zenés programokig. Az attrakciók tárházát itt lehet végignézni.

Összeállításunkban a nyári fesztiválok közül válogattunk, de a programdömping  a tervek szerint ősszel folytatódik többek között a Művészetek Völgye Völgyhétvégéivel vagy épp a Zempléni-hegység hasonlóan szerteágazó happeningjével, a Kerekdomb Fesztivállal.

Kiemelt fotó: Kolorádó Facebook

Steszkó Zsanett