Az elmúlt három hónap termése egy helyen.

Bár a koncertezés most jó ideig szünetel, hiba lenne azt gondolni, hogy a magyar zenészek otthon unatkoznak. Ahogy azt a Kultúra a fotelből sorozatunkból is megtudhattátok, a művészek nagy része produktívan tölti felszabadult idejét, és új dalokat ír, a kiadásra váró lemezt csiszolgatja, vagy éppen klipet készít. Az utóbbi 1-2 hónapban rengeteg új magyar videó látott napvilágot: ezek egy részét még a lezárások előtt forgatták, de később debütáltak, másik részét pedig már a karantén időszakában, otthoni körülmények között vették fel.

Pál Utcai Fiúk − Nagy szerelem

A PUF valószínűleg egész karriere alatt nem adott ki olyan személyes videót, mint most. Bár erre a karanténhelyzet kényszerítette őket, csekély 37 éves fennállásuk alatt most először megnézhetjük, hogyan zuhanyoznak, takarítanak és élnek családi életet a tagok.

Solére − Köztünk liliom

Szigeti Zsófi nevét a Shaibóból ismertük meg, ami szépen lassan szólóprojektté alakult át, és átkeresztelődött Solére-re. Az új klipből nem spórolták ki az élénk színeket és a groteszk pillanatokat, emlékezetes debütálás ez az új felállás számára.

Kiscsillag − Nem szégyellem

Bár a Kiscsillag új dalát nem a karantén inspirálta, a dalszöveggel sokan tudnak azonosulni a bezártság idején. „Nem szégyellem, szar egyedül lenni" − énekli Lovasi, miközben otthonában, igencsak reményvesztett arckifejezéssel elmerül egy nagy kád vízben. Ezt a videót a tagok egyébként már külön-külön rögzítették.

Platon Karataev − Wide Eyes

A Platon Karataev ezúttal sem okozott csalódást, előző videóikhoz hasonlóan a Wide Eyes is nagyon látványosra sikerült. „Ez a dal bolyongás az egyenes labirintusban, az elveszettségről, a választási lehetőség terhéről és a szabadság bénító erejéről szól. A számot végigköveti egy kettősség, a paradoxonok közötti őrlődés” – meséli Balla Gergely énekes-gitáros.

Képzelt Város − Dissenter

A Dissenter felvételei Tóth Gergely izlandi utazásai alatt készültek, aki szerencsés módon a sziget teljesen lakatlan, belső felföldi részeire is eljuthatott. Ha eddig nem szerepelt az utazási terveid között Izland, a klip megnézése után biztosan fog.

Polytrip − Masstream

A Polytrip szerencsés módon még az országos veszélyhelyzet bejelentése előtt, március elején leforgathatta klipjét, amit aztán a vesztegzár beköszöntésével meg is mutatott. Mostani szemmel nézve egyfajta helyzetjelentésnek vagy jóslatnak is tekinthetjük a snitteket, hiszen a srácok az Akvárium Klub üres nézőterén zenélnek.

Jazzékiel − A dolgok szétesnek

Szorongásról, kiüresedésről, elengedésről mesél a Jazzékiel új klipje, ami akár egy kísérleti filmnek is beillene szerkesztetlen képeivel és kézikamerás megoldásaival. Nem épp vidám képsor, de nagyon is aktuális.

Ohnody − Dunának

Az idei év egyik legnagyobb felfedezettje, a Junior Artisjus díjas Ohnody igencsak eredeti klipet adott ki első magyar nyelvű lemeze egyik dalához. Hegyi Dóri szokásához híven most is táncosokkal kollaborált, ezzel még érzékletesebbé téve a lüktető, éteri hangulatot.

Bagossy Brothers Company − Boldog idők

Üres budapesti utcák, üres tantermek, üres sífelvonók – az új Bagossy klip remekül rímel a jelenlegi helyzetre, de elgondolkodtató szövegével segít emlékezni és új reményt találni a monoton hétköznapokban.

Slow Village − Kilét

Na de elég a sok merengésből! A „lassúfalu" lakói most is prózaibbra veszik a figurát, és egy szuper vicces karantén-klippel mutatják meg, hogy foglalják el magukat a négy fal között.

Caramel ft. Honeybeast − Túlélő

Bagossyékhoz hasonlóan Caramel és a Honeybeast is „kiürítette" saját kis klipbéli Budapestjét. A posztapokaliptikus videóban egy fiatal lány, a „túlélő" sétáját követhetjük végig a kihalt utcákon, aki egyetlen emberrel találkozik, az is saját maga.

Odett − Fehér fény

Elnézve a Fehér fényt, nem is értem, miért nem készül több animációs klip a karantén időszaka alatt. Odett videója minden, amire most szükségünk van: reményteli, vidám és nagyon aranyos. Ráadásul a leforgatásához még emberek közé sem kellett mennie a stábnak.

Csaknekedkislány − Féltél szeretni

Ha a Csaknekedkislány klipet forgat, akkor kő kövön nem marad. A Féltél szeretni azonban minden képzeletet felülmúlt: nem tudom eldönteni, hogy a történet, a vizuális megjelenítés, vagy maga a dal sikerült-e leleményesebbre. Ma estére ne keress filmet, bőven elég lesz ez is!

Brains − Quarantine Heroes

Ehhez a dalhoz és kliphez nem kell túl sok magyarázatot fűznünk. Columbo bandáját megihlette a vírushelyzet, ám ő kesergés helyett úgy döntött, köszönetet mond mindazoknak, akik értünk dolgoznak a legnagyobb veszélyben is. A szám egyébként nem új szerzemény, de remek ötlet volt előszedni éppen most.

The Carbonfools − Sunburned

Az otthon összevágott koncepció ismerős lehet, de a humor és a vidámság egyedi a The Carbonfools új klipjében. Külön dicséret illeti az aranyos kiskutyákat, a fekvőtámaszokat, az elszánt takarítást.