Fekete György, professor emeritus, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kiemelte, szerencsés, hogy az épület, mely az idők folyamán többször is kárt szenvedett, 150. születésnapját élő állapotban ünnepelheti. A műemléki felújítás után az eredetire emlékeztető helyen akár hat műfaj produkciói is szerepelhetnek. Mindjárt a következő napokban több kiállítás nyílik a házban, s mindennek együtt örülhetünk.

Európában kivételes kulturális helyszín a Vigadó, ahol ennyi műfaj mutatkozhat be egyszerre: színház, hangverseny, kiállítás, konferencia. Olyan hellyé szeretnének válni, mondta el Molnárné Szunyi Barbara ügyvezető igazgató, ahol minden ember megtalálja a maga érdeklődésének megfelelő kulturális műfajt a legkisebbektől az idős korosztályig. A várható programokról Juhász Judit szóvivővel számoltak be, Lesti Árpád kommunikációs vezető részvételével.

Vigado150tajekoztato

Kemény Henrik bábművész 90 éves születési évfordulójára nyílik kiállítás január 13-án ?Szervusztok Pajtikák!? címmel. A gyerekek bábelőadásokon vehetnek részt, és készíthetnek bábokat a kiállításhoz kapcsolódóan, mely január 29-én ünnepi üléssel, könyvbemutatóval és bábművészeti díjátadóval zárul.

A Magyar Kultúra napján, január 22-én ?Nyitott Ház?-zá válik a Vigadó, amikor belépőjegy nélkül lehet megtekinteni az épületet és a kiállításokat, térzene szól az épület előtt, egy borkiállítással pedig bekapcsolódik a Magyar Borakadémia is.

Konferenciával emlékeznek február 12-én, felidézik a 150 évvel ezelőtti kor történelmét, irodalmát, zenei világát, az akkori kulturális terek építészetét.

Február 17-én a Honvéd Férfikar hangversenyén Liszt Ferenc férfikari műveiből adnak elő. A Zeneakadémiát megalapító zeneszerző és zongoraművész legtöbbet a Vigadóban lépett fel a korabeli fővárosban. Az együttest Strausz Kálmán, Liszt-díjas karnagy vezényli.

Liszt Pesti karnevál című műve is elhangzik a Magyar Zongorás Négyes zongoraművész házaspárokból álló formáció hangversenyén, január 18-án. Az előadók Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin, valamint Farkas Zsolt és Várnagy Andrea.

Az Erkel Ferenc vezényelte Filharmóniai Társaság 1865-ös első bérleti hangversenyére a Vigadóban a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar műsora emlékezik. Az egykori hangversenyen is szerepelt, és most is hallható lesz Beethoven IX. szimfóniája, illetve február 19-én a karmesterre és zeneszerzőre visszatekintve felhangzik még Erkel Ünnepi nyitánya is.

Vigadolepcso

Molnárné Szunyi Barbara ügyvezető igazgatótól megtudtuk, jelenleg két zenei bérlet váltható a Vigadóban: a Zuglói Filharmónia hangversenybérlete, és a londoni Royal Opera House előadásainak élő közvetítései.

A Kamaraszínház terem január 23-án Jászai Marit felidéző monodrámával debütál, Lázár Kati összeállításában és előadásában, és ugyancsak nagyformátumú színésznők alakításával folytatódik: Béres Ilona és Tordai Teri játsszák ?A Szkalla lányok? című darabot, Örkény István Macskajátékának átiratát február 18-i bemutatóval. Tamás Menyhért Mikes Kelement megidéző drámájával zár február 20-án a Kamaraszínház ünnepi sorozata, Blaskó Péter főszereplésével.

?100 éves a magyar animáció? címmel február 10-én nyílik kiállítás az ünnepi program részeként, melyben e művészeti ág történetével, kiemelkedő alakjaival és munkáival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az ünnepi sorozat befejeztével is folytatódnak a kiállítások, irodalmi estek, előadások, így a tavaszi fesztivál egyik helyszíneként szerepel majd a Vigadó. Ezekről és a következő kulturális eseményekről a Vigadó programfüzetéből és honlapjáról is tájékozódhatunk.

Csanda Mária