A kétnapos szakmai rendezvény a múzeumok és a gasztronómia lehetséges kapcsolódási pontjait járja körül a közel 130 hazai múzeum közreműködésével szeptember 30. és november 10. között zajló országos programsorozat idei kiemelt tematikájához igazodva. A közel száz múzeumi szakember részvételével zajló konferencia témaválasztásával felhívja a figyelmet arra, hogy a múzeumok milyen változatos módon tudják feldolgozni, szórakoztató és „könnyen fogyasztható” módon tálalni a gasztronómiát, illetve az egészséges és környezettudatos táplálkozás témakörét.
A Múzeumok Őszi Fesztiválját évről évre koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) és az idén 125 éves Herman Ottó Múzeum együttműködésében megvalósuló konferencián köszöntőt mondott Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Miskolc Város önkormányzata részéről Barta Gábor önkormányzati képviselő, a házigazda Herman Ottó Múzeum képviseletében dr. Szolyák Péter igazgató, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum részéről pedig dr. Cseri Miklós főigazgató köszöntötték a konferencia résztvevőit.
Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár ünnepélyes keretek között adta át a tavaly alapított Arany Süni Vándordíjat. A díjat azért hívta életre a MOKK, hogy még inkább a Múzeumok Őszi Fesztiválján részt vevő múzeumokra irányítsa a figyelmet. A fesztivált 2013 óta fémjelző kedves sünifigura által ihletett kisplasztika – mely Szilágyiné Rencz Marianna és Hugyecsek Balázs szentendrei képzőművészek közös alkotása – a tavalyi nyertes Herman Ottó Múzeumtól idén a Magyar Földrajzi Múzeumhoz vándorolt. Ebben az évben ugyanis az érdi muzeális intézmény egyik fesztiválprogramjáról készített videója, a Gesztenyekavalkád kapta a legtöbb like-ot a Múzeumok Őszi Fesztiválja Facebook-oldalán.
A köszöntőket és az Arany Süni Vándordíj átadását a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatójának, dr. Csonka-Takács Eszternek A gasztronómia mint szellemi kulturális örökség című nyitó előadása követte. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei kampányarca, a város- és kávéháztörténet mellett egyre inkább gasztronómiatörténettel foglalkozó művelődéstörténész, Saly Noémi Gyanakvásunk tárgya: a szakácskönyv címmel tartott plenáris előadást.
A konferencia első napján további előadások hangzanak el. Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum címzetes főigazgató-helyettese a gasztronómiához kapcsolható múzeumi tárgykultúra tükrében vizsgálja a témát. Dr. Báti Anikó néprajzkutató és Fehérváriné Tóth Helga, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója a menzatörténeti kiállítás kapcsán adnak elő. Az előadásokat követően Köszönjük, az finom lesz! címmel Oxford típusú moderált vitára kerül sor, a múzeumokban szervezett gasztronómiai jellegű programok indokoltságát vitatják meg a résztvevők.
A rendezvény egyik különleges programjaként a résztvevők találkozhatnak az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén 2012 óta szereplő és a Borsodnádasdon élő néphagyománynak számító molnárkalács ostyasütés hagyományőrzőivel, akik kóstolóval is készülnek.
A halhatatlan művészetek, a múzeumok és a közgyűjtemények adják meg az identitásunkat – mondta a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a konferencián. Vincze Máté szerint a múzeumok többek között olyan tárgyakat őriznek, melyek meghatározzák identitásunkat és elmondják azt, hogy kik a miskolciak, Borsod megyeiek, magyarok és európaiak. Emellett azt is elmesélik, mit csináltak elődeink, mit hagytak ránk szellemi és épített örökségül és azt, mit tanulhatunk a történelmünkből – tette hozzá.
Mint mondta, ez önmagában csak nyersanyag, melyet a múzeumpedagógia fűszerez meg és tesz jól fogyasztható tartalommá a következő generáció számára, hogy élményszerűen tapasztalják meg a magyarok múltját. A hétfői konferenciához hasonló események azt jelentik, a szakma is tisztában van azzal, hogy folyamatosan meg kell újulni, újabb és újabb módokon, kreatív élményekkel gazdagítva a közösséget, életben kell tartani ezt a halhatatlan kultúrát – emelte ki a helyettes államtitkár. Vincze Máté elmondta: látható, hogy egyre több fiatal olvas könyveket és látogat el a múzeumokba, ebben pedig nagy szerepe van az olyan programoknak, mint a Múzeumok majálisa, a Múzeumok éjszakája vagy a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Utóbbin a szakmáról is szó esik, mert ilyenkor összegyűlnek a múzeumigazgatók, a muzeológusok, és egymást segítik kreatív ötletekkel, jó gyakorlatok megosztásával – tette hozzá.
Köszöntőjének végén kiemelte, a Herman Ottó Múzeum az elmúlt években élményszerű programokat hozott létre, az új épületszárnyakkal pedig eddig kevésbé ismert identitásmorzsákat tettek hozzá a miskolcisághoz. Ez azért is nagyon fontos, mert a magyarok fennmaradása ilyen eredményekben, gondolatokban és munkában gyökerezik – fűzte hozzá.
Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy a magyar múzeumi élet a Múzeumok éjszakájával, a majálissal és az őszi fesztivállal kialakította azt a hármas rendjét, mellyel kiemelt szerepben tud jelen lenni a kulturális közéletben. Hangsúlyozta, múzeumok nélkül nincs igazán jó, színes kulturális élet és nincs biztonságos információszerzés, tudásátadás.
Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója köszöntőjében kiemelte, megtiszteltetés az intézménnyel vendéglátóként és társszervezőként részt venni a konferencián, és reméli, ez azt is jelenti, hogy a miskolci múzeumpedagógia jó úton jár és fejlődik. Hozzátette, szerinte a múzeumpedagógia „gyertya a születésnapi tortán”, mely a jól működő múzeumnak elengedhetetlen része.