Forradalmi, ünnepi kiadással jelentkezik ezen a héten a Talpig magyar. Kokárdát tűzünk, és a márciusi ifjak után eredünk, hogy betekintsünk a 1848. március 15-i események kulisszái mögé. Podcastajánló.

Rajta, magyar vagy talpra, magyar? Tizenhárom vagy tizenkét pont? És mi történt valójában 1848. március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőjén? Fónagy Zoltán történésszel, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék oktatójával benézünk a forradalom kulisszái mögé, és megmutatjuk, ami a történelemkönyvekből kimaradt.

A kokárda az egyik legfontosabb nemzeti jelképünk, ami 1848 óta a függetlenség, a szabadság, az idegen hatalommal szembeni ellenállás szimbóluma. A piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt jelképezi. De vajon mi a helyes sorrend? Beszélgetőpartnerünk Hermann Róbert történész, a Magyar Történelmi Társulat elnöke.

A Pilvax az 1848­­­­­­–49-es forradalom és szabadságharc egyik ikonikus helyszíne. Itt szervezkedtek a márciusi ifjak és ülték körbe a „közvélemény asztalát”, és a kávéházban szavalta el Petőfi először a Nemzeti dalt. A márciusi forradalmárok törzshelyét Flier Gergely könyvtáros, a PestBuda várostörténeti és kulturális magazin munkatársa mutatja be.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.