A 19. századi magyar zenetörténet főbb állomásai, székely virtus a szabadságharcban és Herman Ottó nem mindennapi hétköznapjai – ezekkel a témákkal foglalkozik a Talpig magyar podcast friss epizódja. Podcastajánló.

A 68. epizód tartalmából:

A 19. századot sokan nevezik a zene századának, a magyar zenetörténetben is fontos helyet foglal el. Ábrányi Kornél, Erkel Ferenc, Bartók Béla, Liszt Ferenc, a Zeneakadémia és a Magyar Állami Operaház megalapítása – a 19. századi magyar zenetörténet főbb állomásait Batta András Erkel Ferenc-díjas, Széchenyi-díjas magyar zenetörténész segítségével járjuk be.

Milyen volt a székely határőrség intézménye a 19. században? Mitől voltak sikeresek a fiatal székely katonai vezetők? És hogyan jelenik meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc témája a Székely Határőr Emlékközpont kiállításán? Beszélgetőpartnerünk Csikány Tamás hadtörténész.

Természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész, politikus. Herman Ottó, az utolsó magyar polihisztor hétköznapjai legalább olyan érdekesek voltak, mint tudományos élete. Hogyan ragadt rá a Pele bácsi becenév? Vendégünk Vásárhelyi Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat. Műsorvezető: Rédl Ádám