fbpx

19. századi nőkről készül filmsorozat

A kosztümös minisorozat olyan nőalakokról szól majd, akik jelentősen befolyásolták a 19. századi történelem alakulását.

Az olasz–francia–német koprodukcióban készülő széria első része Virginia Oldoiniről, Castiglione grófnőjéről (1837–1899) fog szólni. A III. Napóleon szeretőjeként híressé vált lelkes hazafi és arisztokrata hölgy olasz kémként került Párizsba. „Gyönyörű és könyörtelen nő volt, aki III. Napóleon udvarát egy csapásra meghódította bájával és erejével. Nagyon modern figura. Tökéletes vele kezdeni ezt az ambiciózus projektet” – mondta Roberto Sessa olasz producer.

Oldoini a fényképezés szerelmese is volt: 40 éven keresztül két fotográfustól összesen 700 fényképet rendelt saját magáról. Ilyenkor jelmezbe bújt, tükrökkel játszott, borzos hajjal vagy félig üres borosüveggel rendezte magát a kamera elé, sőt olykor meztelen bokáját vagy térdét is lefényképeztette.

„A bécsi kongresszustól kezdve a nők központi szerepet játszottak az európai politikában” – közölte J. Mojto, a projekt német koproducere. Hozzátette: mindig úgy gondolta, hogy a 19. század Európa történelmének sorsfordító időszaka volt, ezt az korszakot szeretné megmutatni azoknak a nőknek a szemszögéből, akik a szalonokban, színházakban vagy a csatatéren főszereplőként vettek részt az események alakításában.

Forrás: Cineuropa

A nyitóképen ismeretlen festő miniatűr portréja Oldoini grőfnőről. Torinó, Museo Nazionale del Risorgimento. Fotó: Leemage via AFP/Luisa Ricciarini

A rovat további cikkei