A cannes-i fesztiválon jelentették be, hogy idén A halál után című magyar némafilm nyerte el az Európai Filmarchívumok Egyesületének (ACE) restaurálási támogatását.

Az ACE (Association des Cinémathèques Européennes – Európai Filmarchívumok Egyesülete) által szervezett A Season of Classic Films elnevezésű program nemzetközi filmrestaurálási pályázatát az NFI Filmarchívum a Belga Királyi Filmarchívummal és a Cinémathèque française-zel közösen benyújtott projektterve nyerte A halál után című magyar némafilm teljes körű restaurálására. A restaurálási munkálatok a NFI Filmlaborban fognak zajlani.

Az 1920-ban készült és a Belga Királyi Filmarchívumban megtalált A halál után ritka példája a némafilmkorszakban népszerű fantasztikus kísértetfilmeknek. Azért is nagy jelentőségű, mert a korszakban készült 42 magyar fantasztikus némafilmből mindössze három maradt fenn. Rendezője a magyar filmművészet egyik úttörője, a színészként és producerként egyaránt tevékeny Deésy Alfréd, aki egy francia művet, Az operaház fantomja szerzőjeként is ismert Gaston Leroux népszerű regényét vitte filmre. A főszerepet a korszak kedvelt színésznője, Hollay Kamilla játssza, aki sikeres nemzetközi karriert futott be.

A film gazdag színvilága és egyedi technikai trükkjei miatt is különlegesnek számít.

A nemzetközi pályázat célja, hogy elősegítse az európai filmművészet gyöngyszemeinek digitális restaurálását és széles körű bemutatásukkal felhívja a figyelmet az európai filmarchívumok munkájára. 2022-ben a Gaál István operafilmje, az Orfeusz és Eurydiké, 2021-ben Kovásznai György Habfürdő című animációs filmjének restaurálása valósult meg az ACE támogatással.

Forrás és fotó: NFI