A június 3. és 5. közötti 1Kárpát-medence Fesztivál idén is a magyar kultúra sokszínűségét ünnepli a nemzeti összetartozás napja alkalmából, az esemény társszervezője ebben az évben is a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ).

„Mi, magyarok, június 4-én forduljunk egymás felé énekben, mosolyban, békében! Hisz úgy szeretnénk néha felmutatni, hogy tartozunk valakihez! Egymáshoz! Mi, magyarok“ – vallja Szarka Tamás, aki  ezen a napon az A38 Hajóról énekli Kézfogás című dalát több ezer magyarral közösen Kárpát-medence-szerte.

A fesztiválon június 3. és 5. között számos hazai és külhoni produkció is áll az A38 Hajó színpadaira. 

Június 3.

A Hét Hat Club zenekar június 3-án mutatja be a budapesti underground szcénában gyökerező hangzásvilágát. Az együttes tagjai nemzetközi utcazenészek, akik bejárták a világot, és különböző hangzásukhoz ritmusokat, stíluselemeket gyűjtöttek össze, hogy modern formában elevenítsék fel a magyar és kárpát-balkáni népdalokat. Zenéjük a 80-as és 90-es évek balkáni roma, török, erdélyi népzenéjéből, valamint a jazz, hiphop és latin kultúrából merít, stílusukat gyakran gyp-hop, maneleton és turbo folk jazz néven emlegetik.

Az estéhez csatlakozik még a szabadkai zenészekből álló ContraBayando is, akik klasszikus francia sanzonokat, 20. század eleji jazzt, tangót, rumbát, bossa novát és csipetnyi etnót játszanak. Az együttes harmonikából, nagybőgőből és dobokból áll.

Program itt!

Június 4.

Június 4-én 11.00 órakor Szarka Tamás Kossuth-díjas és Petőfi zenei díjas előadóművész Kézfogás című szerzeményét énekli el délelőtt a tetőteraszon. A dalt a nemzeti összetartozás himnuszaként emlegetik, 2019 óta pedig minden évben több ezren adják elő együtt, egy időben a Kárpát-medencében. Idén Szarka Tamás az A38-ról csatlakozik ahhoz a sok száz intézményhez és több tízezer gyerekhez, akik ugyanebben az időben a saját településükön éneklik a Kézfogást.

Program itt!

Az énekes az este folyamán zenekarával átköltözik a hajó koncerttermébe, hogy a múltból és hagyományokból merítő egyedi hangzásával, párosítva azt az irodalmi értékű szövegvilággal, igazi zenei kavalkádot varázsoljon.

Program itt!

Június 5.

Június 5-én az A38 Hajó koncerttermében lép fel zenekarával a világ egyik legjobb jazz- és világzenei szaxofonosa, Boris Kovač, aki már számos legendás koncertet adott Budapesten különböző formációival a kortárs jazztől az „utolsó balkán tangó" apokaliptikus világzenei kavalkádján át a szólókoncertig, ezúttal új, Boris Kovač Ritual Nova Trio névre keresztelt zenei projektjét mutatja be.

Program itt!

Ezzel párhuzamosan az A38 tetőteraszán is élvezhetjük majd a programokat. Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock ’n’ roll szeretete. Az alapvetően fúziós zenéjükben fontos szerepet tölt be a magyar népzene, a rhythm & blues, a funky, a reggae, a hiphop és a groove elemek.

Program itt!

A fesztivál programjában a HØT SPØT DJ-k is helyet kapnak, köztük NVADRZ és a Kicklords duó. NVADRZ, a dubstep zenéivel ismertté vált szlovén producer olyan neves amerikai művészekkel dolgozott együtt, mint Control Freak, Ray Volpe, BLVK SHEEP és Crankdat. Zenéi a Steve Aoki által vezetett Dim Mak Records és Kayzo Welcome Records kiadójánál is megjelentek. A Kicklords duó magyar és szerb DJ-páros, akik lendületes és dinamikus előadásukkal mozgatják majd meg az orrteraszt.

Program itt!