A Filharmónia Magyarország Zeneszüret Fesztiváljának legfontosabb hivatása kimozdítani a koncerttermek falai közül a zenét és közel vinni azt az emberekhez. Utcákon, tereken és egyéb különleges helyszíneken csendülnek majd fel könnyed dallamok, lesz operagála és érkezik José Cura is.

A szeptember 4-én kezdődő, egész héten át zajló kavalkád rengeteg ingyenes programot is magába foglal, amelyek előzetes regisztrációt sem igényelnek. Az idei Zeneszüreten az opera van fókuszban a koncerttermekben és szabadtéren egyaránt. A Széchenyi téren felállított szabadtéri színpadon egész héten át érkeznek a klasszikus zene könnyedebb, játékosabb oldalát megragadó fellépők, hidat építve a komolyzene és az opera felé.

A Szent Efrém Férfikar, a Vivat Bacchus és a komoly- és cigányzenében egyaránt otthonosan mozgó virtuózok, a Jávorkai Brothers mellett érkezik Janklovics Péter is a A zenegyűlölő 1.0 című műsorral és a Danubia Zenekarral. A Zenegyűlölő a stand-up komédián keresztül mutatja be, hogy a komolyzene iránti rajongás nem is annyira ördögtől való. Pál István „Szalonna” és Bandája a magyar népzene segítségével Kodály nyomába ered, a Band of Streets pedig New Orleans-i stílusú utcazenével hoz pörgést a fesztivál életébe. Azok sem maradnak program nélkül, akik a zenén túl érdekes sztorikat is szeretnének hallani az opera világából: a Szerelem opera idején szeptember 5-én érkezik.

Nemcsak a Széchenyi téren csendül fel egész héten a könnyed, de minőségi zene: Baranya-szerte feltűnik az „Úton a kultúra” mobilszínpad, Pécsen pedig flashmobok, játszótéri koncertek és belvárosi térzene szól majd több napon át. Emellett szombaton Muzsikáló erdő és vasárnap családi napi Ringató-koncert és hangszersimogató lesz a Zsolnay Negyedben.

Zenei ínyencségként szeptember 7-én és 9-én Puccini La Rondine (A fecske) című darabja hangzik fel a Kodály Központban a pécsi zenekar tolmácsolásában. Érkezik a világ egyik legnagyobb tenorjának tartott José Cura, aki első alkalommal tavaly csatlakozott a fesztiválhoz. Idén karmesterként is közvetíti különleges karakterét. A fecske hangulata a bécsi operettek világát, a Párizsban és a Riviérán játszódó cselekménye azonban a Bohémélet és A kaméliás hölgy történetét idézi. Különleges hangszerelésű szimfonikus kompozíciójában virtuóz könnyedséggel szövődnek bele a korabeli tánczenék, a keringő, tangó, polka, foxtrott elemei.

Külön érdekesség Cura személyes tapasztalata a fecskékről. Ahogy ő fogalmazott, utalva a mű szereplőire: „a fecskék nem tudnak bezárva élni, [de] minden évben visszatérnek ugyanarra a helyre . . . Rambaldo ezért nem fosztja meg Magdát a számára oly fontos szabadságtól: tudja, hogy fecskéje előbb-utóbb visszatér.”

A fesztivál kiemelt hangversenyei itt nem érnek véget. Szeptember 8-án az operagálán José Cura a debreceni Kodály Filharmonikusok és a szintén debreceni Kodály Kórus mellett olyan világhírű barátaival lép fel, mint Ester Pavlu és Piero Terranova. A koncerten felcsendülnek az Otello, a Nabucco, az Aida, a Don Carlos, a Carmen, a Tosca és a Parasztbecsület ismert részletei.

A Zeneszüret Fesztivál zárásaként Francesco Finotti orgonaművész, az 1978-as Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztese ad koncertet szeptember 10-én a bazilikában.

Nyitókép: a Zeneszüret Fesztivál sajtótájékoztatója. Fotó: Filharmónia Magyarország