Uniós kis- és középvállalkozásokat segít a szellemitulajdon-jogaik védelmében az Ideas Powered for Business KKV-alap támogatási programja. A védjegyek, dizájnoltalmak, szabadalmak vagy növényfajta-oltalmak megszerzésére akár 75 százaléknyi forrást is biztosítanak.

A KKV alap az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) pályázata, amely 2023. december 8-ig tart.

Az oltalomszerzés megkönnyítését tűzte ki célul az Európai Bizottság KKV alapja. A pályázat lehetővé teszi, hogy a vállalkozások utalványt kérjenek, amelyet később az oltalom igénylését követően beválthatnak. A támogatást igénylő vállalkozások visszakapják az európai uniós vagy hazai védjegyek és formatervezési minták bejelentési díjának akár 75 százalékát, míg az EU-n kívüli védjegyek és dizájn oltalmak díjának akár a felét is igényelhetik. Szabadalmak esetében az újdonságkutatás díjának és a bejelentéssel kapcsolatos díjaknak a háromegyede visszaigényelhető hazai és európai szinten is, míg a közösségi növényfajta-oltalomnál 50 százalékos visszatérítés járhat az online bejelentési díjból.

„Az innovatív hazai kis- és középvállalkozások gazdasági jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni és támogatásukban kiemelt szerepe van azoknak a hazai és nemzetközi pályázatoknak, amelyek anyagi és adminisztratív segítséget nyújtanak számukra. Fontos célkitűzés, hogy olyan vállalkozásokkal erősítsük a gazdaságot, amelyek a nemzetközi versenyben is megállják a helyüket. Ehhez elengedhetetlen, hogy új megoldásaik oltalmazott technológiákként kerüljenek piacra. A pályázati lehetőségek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az oltalmi bejelentéseik száma tovább növekedjen anélkül, hogy ehhez nagyobb anyagi terhek társulnának. A hivatal részéről rendelkezésre állunk bármely vállalkozás számára, aki információt, gyakorlati tájékoztatást igényel az e forrásokhoz való hozzáférés terén” – mutatott rá Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogi, nemzetközi és innovációs ügyekért felelős elnökhelyettese.

A visszatérítési program az oltalomszerzéshez kapcsolódó díjak részfinanszírozására írt ki pályázatot, amelyre bármely, az Európai Unió területén belül jegyzett kis- és középvállalkozás jelentkezhet. Az érintett tevékenységtől függően kétféle utalványra lehet pályázni. Az 1500 euróra szóló utalvány védjegyek és formatervezési minták díjainak részbeni visszatérítésére igényelhető, s a nemzeti, regionális és uniós szintű oltalmak díjának 75 százalékát, az EU-n kívüli kérelmeknek pedig az 50 százalékát finanszírozza. A második egy 750 euró értékű támogatás, amelyet nemzeti szintű szabadalmakra, illetve a kapcsolódó kutatási szolgáltatásokra lehet felhasználni, a díjak 75 százalékának visszatérítésével.

Az utalványok a támogatás megszerzésétől számított 4 hónapig érvényesek, amely alatt a vállalkozások igényelhetik és kifizethetik a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tevékenységeket, majd kérhetik a megfelelő visszatérítést az utalványok aktiválásával. Az aktiválást követően kezdődik a végrehajtási időszak, amely alatt a vállalkozás további tevékenységeket igényelhet, és egyéb visszatérítést kérhet. Ezen időszak időtartama az 1. utalvány esetén 6 hónap, a 2. utalvány esetén 12 hónap.

A kérelmek benyújtása kizárólag online lehetséges a KKV alap weboldalán 2023. december 8-ig. A pályázati keretösszeg azonban véges, így érdemes minél hamarabb élni a lehetőséggel.

A pályázók a támogatás igénybevételéhez segítséget kérhetnek az SZTNH ügyfélszolgálatától is ezen a linken.

Fotó: Shutterstock/Gorodenkoff