A Káva Kulturális Műhely és színház idén ünnepli fennállása 25. évfordulóját. A Káva ebben a két és fél évtizedben segített meghonosítani itthon a részvételi színház műfaját, aminek célja előremutató társadalmi változások elindítása interaktív, közösségi részvételen alapuló előadások révén.

Az elmúlt 25 évben a Káva fiataloknak szóló ifjúsági darabjai közel 100 000 diák számára segítettek átélhetővé tenni különféle morális dilemmákat és társadalmi problémákat. A jubileumra időzítve a színház az őszi évadban elindítja fennállása első reklámkampányát, melynek célja, hogy még több emberhez eljuttassák a részvételiség üzenetét.

A kampány teasereként az ARC plakátkiállításon saját óriásplakáttal jelentkeztek. A kiállítók között a színház volt az egyedüli kulturális szervezet, amelynek plakátját a zsűri beválogatta a kiállított munkák közé. Az új kampányban a Káva szándékoltan provokatív rövidfilmekkel jelentkezik, amelyekben a való életből vett szituációkat, konfliktusokat mutatnak be hol vicces, hol drámai, hol művészi formában. A filmek többek között a korrupciót, az empátia hiányát, a verbális vagy épp a fizikai erőszakot mutatják be. Közös bennük a vitaindító szándék, hiszen a vita és a párbeszéd a részvétel előfeltétele. A filmekben a Káva színészei, rendezői, aktivistái és munkatársai szerepelnek.

Céljuk, hogy a nyitottság és az empátia fontosságát hangsúlyozva
hozzájáruljanak egy egészségesebb társadalom kialakulásához, amelyben az emberek meghallgatják egymást, több nézőpontból közelítik meg a problémát, képesek konstruktívan vitatkozni, rendezni a konfliktusokat. A pozitív változást az értő figyelem alapozza meg, innen érdemes aztán a tágabb közösségi vagy akár a politikai térbe kilépni, hogy alakítói legyünk a saját életünknek.

Mi az a részvételi színház?

Egy hely, ahol hétköznapi problémákkal és mindenki számára átélhető
történetekkel foglalkoznak. Itt a kérdésé a főszerep, amire közösen
keresnek érvényes válaszokat a résztvevők, a történetet együtt alakítják.
A Kávánál a közönség = közösség, a nézők nem puszta szemlélők, hanem aktív résztvevők, bevonódnak a cselekmény alakításába. A színész pedig jóval több, mint előadóművész, hisz nem csak egy szerepet játszik: mellette pedagógus, moderátor, mediátor és élő kapocs a történet és a közönség között.

Nyitókép: Káva Kulturális Műhely. Fotó: Káva/Csoszó Gabriella