A Kr. e. 580 körül épített föníciai hajó, amely a kutatók szerint az ókori mérnöki tudás egyik kivételes példája, a Földközi-tengerben mindössze 1,7 méter mélyen várja a kiemelést.

A National Geographic számolt be a Reuters alapján arról, hogy régészek részletes ábrákat készítettek a Mazarron Playa de la Isla partjától 60 méterre fekvő roncsról azzal a céllal, hogy a jegyzeteket felhasználva kiemeljék a hajót a tengerből. A Valenciai Egyetem kilenc kutatója júniusban több mint két hét alatt 560 órányi merülésen vett részt. Rögzítették az összes repedést és hasadékot a hajón, ennek alapján készítik el a mentési tervet. A kiemelés jövő nyáron történhet meg.

A föníciaiak a mai Libanon és Szíria tengerparti területeiről származtak, Krisztus előtt 1500 és 300 között a Földközi-tenger mentén kolóniákat és kereskedelmi állomásokat alapítottak. A lelőhely miatt Mazarron II-nek elkeresztelt hajó valószínűleg fémeket, például ólmot szállíthatott az Ibériai-félszigetről. Miután elsüllyedt, az üledék segítette a konzerválódást. A roncs egyébként mintegy 30 éve bukkant elő, miután a parton folyó építkezések megváltoztatták az áramlatokat.

Fotó: Jose A Moya / Valenciai Egyetem