A televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatására kiírt pályázatokat óriási érdeklődés övezi. A dokumentum-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm és az újdonságként meghirdetett tévésorozat pályázatok beadása és feldolgozása is folyamatban van.

A Televíziós Döntőbizottság összesen 100 millió forint értékű támogatást szavazott meg 10 animációs és több mint 160 millió forintot 24 ismeretterjesztő film gyártására.

A Macskafogót is jegyző Ternovszky Béla, a Televíziós Döntőbizottság tagja elmondta, hogy „a pályáztatási rendszer átalakítása miatt a 2020-as év minden kategóriájában rekordszámú szinopszist nyújtottak be az alkotók. Az animációs pályázat első fordulójában ezért is nehéz dolga volt a bizottságnak. A döntés eredményeként a jelentős életművel rendelkező idősebb alkotók mellett – úgy a sorozat epizódokban, mint az önálló filmtervek esetében – a fiatal tehetségek is lehetőséghez jutottak.”

Több népszerű animációs sorozat újabb epizódjai készülhetnek el, köztük a Cigánymesék (rendezők: Balajthy László – Tóth-Pócs Roland), a Cipelő cicák (rendező: Bárdos Csaba), a magyar olimpikonok gyerekkorát felvillantó Cserebogarak (rendező: B. Nagy Ervin), a Draco a borzasztó (rendező: Kelen Bálint) és a Kippkopp és Tipptopp (rendező: Lerch Tamás) című sorozatok. A magyar animáció nagy mesterei közül Rófusz Ferenc egy gyerek fantáziájából életre kelt csodás kismadár történeteit meséli el, Gyulai Líviusz Mark Twain regénye alapján varázsol vidám rajzfilmsorozatot, Orosz István új izgalmas egyedi alkotással készül.

Fazakas Szabolcs határon túli rendező a legnagyobb székely, Orbán Balázs életéből mutat be eddig nem ismert történeteket, míg Hajba László Floki, a kiskutya hangján szól a kisgyerekekhez a kedvesség, az őszinteség és a barátság fontosságáról.

A 24 ismeretterjesztő film, köztük négy határon túli alkotó, múlt és jelen különféle izgalmas témáit dolgozza fel. A tévénézők megismerhetik többek között négy magyar futballedző pályáját, akik világbajnokot faragtak az olasz focistákból a 30-as években (rendező: Papp Gábor Zsigmond), a székelyföldi festőiskola kiemelkedő alkotóit (rendező: Zsigmond Attila), 15 magyar győzelmet az 1896-1936 közötti olimpiák aranyérmesei közül (rendező: Kriskó László), templomok titkait Eperjes Károllyal és Bátor Botond atyával (rendező: Törcsi Levente), a 48-49-es szabadságharcról keringő „makacs legendákat” (rendező: Hevér Zoltán), a mindennapi okostelefon használat emberi jellemre és képességekre gyakorolt hatásait (rendező: Váncsa Gábor), továbbá világhírű magyar festők I. világháborúban eltűnt alkotásainak megtalálását (rendező: Sipos Szilvia).

Elkészülhet Kolovratnik Krisztián méltán népszerű Bringás Brigantik sorozatának második évadja és Mosonyi Szabolcs természetfilmes új alkotása is, mely „Európa Amazóniája”, a Dráva vadvilágát mutatja be a nagy sikerű Vad Balaton, Vad Kunság és Vad Szigetköz folytatásaként.

„Az elmúlt időszakban azon dolgoztunk, hogy a folyamatos pályáztatással és új pályázatok kiírásával munkalehetőséget biztosítsunk a hazai filmszakmának. Jelentős eredmény, hogy megszülettek a televíziós pályázatok első döntései, ezzel is erősítettük a törekvésünket, hogy a magyar mozgóképiparban a televíziós műfajok kellő hangsúlyt kapjanak. Az idén meghirdetett, a korábbiakhoz képest több televíziós formátumot támogató pályázatokat hatalmas érdeklődés övezte, ezért döntöttünk a támogatási keretösszegek megemeléséről” – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Kiemelt fotó: Bringás Brigantik