A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa utcaképfejlesztési program olyan „jó helyek” létrejöttét támogatja, amelyek a veszprémi belváros élettel töltik meg. Az évek óta üresen álló vagy nem megfelelően kihasznált üzlethelyiségekben olyan boltok, gasztronómiai és kulturális élményt nyújtó létesítmények nyílnak, amelyek fontosak egy kulturális főváros nyüzsgő életében, ám eddig hiányoztak Veszprémből.

KUNSZT!

Fotó: Mohai Balázs

A KUNSZT! kitalálója Tóth Andrej Aranyrajzszög-díjas grafikusművész, a MOME és a METU tanára. Munkáival egyre-másra találkozhatunk Budapesten, hiszen ő az A38 hajó grafikusa, de ő készíti a Radnóti Színház kreatív anyagait, a plakátokat és a magazint, a Balaton körül pedig biztosan sokan találkoztak már az általa jegyzett Art Hekk színes fahalaival. A KUNSZT! megnyitását követően hamar Veszprém kedvenc reggelizőhelyévé vált. Ennél azonban jóval több a patinás Rosenberg-házban található üzlet. A Balatonhoz köthető és a régióban alkotó művészek iparművészeti és dizájntermékei kaptak kiállítási és bemutatkozási lehetőséget a galériában, ezeket a tárgyakat a dizájnboltban meg is vásárolhatjuk, a közösségi térben pedig gyerek- és családi programoktól kezdve a vasárnap reggeli jógaóráig számtalan program közül lehet választani.

Papírkutya kultúrbisztró

Fotó: Vehir.hu/Kovács Bálint

Az üzletportálon verandát hirdetnek a betűk, mert egykor lakberendezési bolt volt itt. A hely szelleme továbbra is él, a Papírkutyába belépve, érkezzen bárhonnan, bármilyen elvárásokkal, azonnal otthon érezheti magát a vendég. Nem véletlen ez, hiszen a bisztró sokféle hely és hangulat különös elegye. A gasztronómia oldaláról meghatározva romkocsma, elegáns bár, rumtemplom, mediterrán vendéglő, modern bisztró, kulturális szempontból pedig kiállítótér és koncerthelyszín. A nevet a Papírkutyák film címéből kölcsönözte Pék Attila és Rétfalvi Bernadett – őket a budapestiek a Csigából, a Hivatalból vagy a Fecskéből ismerhetik –, a hely logója pedig az ő Bodza kutyájuk portréja. (Bodza azóta meghalt, a kultúrbisztróban tábla emlékezik rá.)

Utas és holdvilág antikvárium

Fotó: Kovács Bálint

Egy igazán nagy múltú hely: ez volt az első antikvárium a Dunántúlon, 1983-ban nyitotta a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat. A bolt vezetőjére, Szokoly Istvánra sokan emlékeznek szeretettel és tisztelettel a veszprémiek közül. Mai tulajdonosa Molnár Sándor, aki ékszerészből lett antikvárius.

Az üzlet nevének története egészen különös, a sorsszerűség példája. Molnár Szerb Antal regényét olvasta, ami nagyon rímelt az akkori élethelyzetére. Az Utas és holdvilág utolsó mondata pedig így hangzik: „És ha az ember él, akkor még mindig történhetik valami.” Aki ide betér, biztosan nem távozik könyv nélkül, délután-este pedig visszajön a beszélgetésekre, koncertekre is.

Wine & Vinyl Bar and Store

Fotó forrása: olyanjó.hu

Ahogy a hely neve mutatja, itt is két „műfaj” él egészen inspiráló módon egy fedél alatt: borbár és hanglemezbolt. Előbbi minőségében bemutatja a balatoni borvidékeket, hanglemezboltként pedig találkozási helyként szolgál az UNESCO A zene városa címmel kitüntetett település lakosainak. Az ötletgazda és megvalósító Zsandár Tamás, akiben három éve, még a Cyborg Templarral közösen fogalmazódott meg, hogy kellene egy hely, ahol az általa válogatott bakelitekből és borokból összeállított szelekció szinergiája garantálja, hogy aki ide egyszer ellátogat, annak ne ez legyen az utolsó látogatása.

Óváros piac

Az Óváros tér csodás kulissza egy piachoz: a romantikus, copf és szecessziós stílusú épületek hangulatos hátteret adnak a vasárnapi nyüzsgésnek, ahova az árusok a környék finomságait hozzák el. Bár az újjáélesztett, azaz régi-új piac lehetőséget ad a hétvégi bevásárlásra is, a cél mégis az ünnepi piacok hagyományának felélesztése, hogy újrateremtsék a találkozások, a programok és a közösség terét.

És végül: veszprémi pillanatképek

Fotók: Bach Máté

Nyitókép: Bach Máté

#Veszprém