Hét kisjátékfilm, 15 ismeretterjesztő film, kilenc animációs alkotás és 11 dokumentumfilm készülhet az NFI támogatásával.

A 42 filmterv összesen 502,8 millió forint gyártási támogatásban részesült, és a járvány elleni védekezés miatti többletköltségek fedezésére a korábban már támogatott, gyártásban lévő alkotásoknak 230 millió forint póttámogatást is megítélt a Televíziós Döntőbizottság.

A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága a 2020-ban meghirdetett, tévés és streaming szolgáltatón keresztül való bemutatásra készülő alkotások támogatására kiírt pályázatainak második fordulójában összesen 42 filmtervnek szavazott meg gyártási támogatást négy pályázati kategóriában.

A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó tévés alkotások is készüljenek. A négy kategória (kisjátékfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és dokumentumfilm) pályázataira összesen 494 filmtervet adtak be az alkotók a második fordulóban.

Ezúttal a Bánszki Kristóf, Bonta Zoltán, Chilton Flóra, Krisztics Villő, Nagy V. Gergő, Oláh Kata és Tóth Péter Pál rendezésében készülő kisjátékfilmek kaptak gyártási támogatást.

A támogatott ismeretterjesztő filmek között van a II. Andrást és korát bemutató Az elveszett király (rendező: Tősér Ádám), a Hogyan csináljunk rossz filmet? című Tímár Péter-portréfilm (rendező: Somossy Olivér) és Weyer Balázs sorozata, A dallamok, akik vagyunk, mely az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szereplő magyar vonatkozású zenei hagyományokat veszi majd sorra. Kabay Barna rendezésében készül a diktatúra alatti egyházüldözést bemutató A pannonhalmi szamizdat története, továbbá Balogh László, Bárány Krisztián, Barlay Tamás, Bíró András, Borbás Barnabás, Buzás Mihály, Katona Szabolcs, Medgyesi Gabriella–Kucsera Tamás, Nagy Ernő, Sepsi Gergő és a határon túli Zsigmond Attila is ismeretterjesztő filmet rendez az NFI támogatásával.

A közelmúlt legizgalmasabb, fesztiválkedvenc animációit jegyző alkotók – Erdélyi Judit, Glaser Katalin, Hegyi Olivér, Lantos Júlia, Laszlovszky Zsófia, Igor Lazin, Lehotay Zoltán, Lovrity Anna Katalin és Traub Viktória – vághatnak bele legújabb alkotásaikba.

Többek között Csengey Dénes író, politikus (rendező: Bakos Katalin), Baska József festő-, grafikusművész (rendező: Baska Barbara), Scheiber Sándor főrabbi (rendező: Fazekas Lajos–Böhm András), Bolyai János matematikus, tudós (rendező: Gulyás Gyula), Brassai Sámuel polihisztor (rendező: Orbán János Dénes) életét és munkásságát ismertetik meg a nézőkkel a készülő dokumentumfilmek. Zsigmond Dezső Igában címmel forgat az utolsó magyar igásról, Széles Tamás a világhírű kaliforniai borkultúra megteremtője, Haraszthy Ágoston kalandos életét mutatja be. Novák Emil a Csontváry-hagyatékot megmentő Gerlóczy Gedeonról, Szarka Nóra az erdélyi olimpiai álomról, Béli Ádám a román megszállásról, míg Buzás Mihály a vadászat vitatott társadalmi megítéléséről készít dokumentumfilmet.

A támogatott alkotások listája elérhető az NFI honlapján.

Nyitókép: jelenet Lovrity Anna alkotásából