fbpx

43 évesen elhunyt Artem Dacisin vezető ukrán balett-táncos

Meghalt 43 éves korában Artem Dacisin vezető ukrán balett-táncos, miután mintegy három hete megsebesült a Kijev elleni orosz támadásokban – írta a BBC hírportálja.

Az Ukrán Nemzeti Opera korábbi szólótáncosa kórházban hunyt el pénteken – mondta el Tatjana Borovik, a művész egy barátja, aki Facebook-bejegyzésében fájdalmát fejezte ki.

Az Ukrán Nemzeti Opera vezető rendezője, Anatolij Szolovjanyenko nagyszerű művésznek, csodálatos embernek nevezte Dacisint megemlékezésében. Alexej Ratmanszkij orosz–amerikai koreográfus szintén szomorúságának adott hangot Facebook-posztjában. Ratmenszkij, a kijevi opera korábbi vezető táncosa és a moszkvai Bolsoj Balett egykori művészeti vezetője jelenleg a New York-i American Ballet Theatre művésze. Bejegyzésében azt írta, Dacisin azokba a sebesülésekbe halt bele, amelyeket február 26-án szerzett, amikor egy orosz tüzérségi támadás közben lövések érték.

„Gyönyörű táncos volt, akit szerettek a kollégái. A fájdalom elviselhetetlen” – tette hozzá Ratmanszkij.

Dacisin halálhírét megelőzően számoltak be a Twitteren a kijevi Nemzeti Akadémiai Ifjúsági Színház egyik tagja, a 67 éves Okszana Svec haláláról, aki az egyik kijevi lakóházban lakott, amelyet támadás ért. A színésznőt korábban az ország egyik legnagyobb presztízsű díjával tüntették ki.

A rovat további cikkei