1. Pécsi Balett – Molnár Zsolt: Belső vonzás
A Harangozó-díjas táncművész koreográfiáját a Pas de Quatre-esten, az Eiffel Műhelyház Bánffy-termében láthatják az érdeklődők május 13-án. A darab az emberi kapcsolatok létrejöttét vizsgálja, választ keresve arra, hogyan lesz valaki szimpatikus, hogyan születik szerelem egy pillantás alatt. Mi az a belső rezgés, amelyik egymás felé fordít bennünket? Kapcsolataink meghatározzák életünk és személyiségünk fejlődését, sosem tudhatjuk, mikor találkozunk olyasvalakivel, aki egész életünket végigkíséri.

2. Magyar Nemzeti Balett – William Forsythe / Franz Schubert: A tökéletesség szédítő ereje
Szintén a Pas de Quatre-esten mutatják be William Forsythe zavarba ejtően összetett, és közben mégis cselekménytelen darabját. A színpadon olyan gyorsan történnek az események, hogy csak kapkodja a fejét a néző: hárman, öten, szólóban és párban jelennek meg a művészek, mindez közel 11 perc alatt. Forsythe olyan balettet alkotott 1996-ban a Frankfurti Balett együttesének, amely a mai napig óriási kihívást tartogat a társulatok legjobb művészei számára.

A tökéletesség szédítő ereje

3. Magyar Nemzeti Táncegyüttes – Zs. Vincze Zsuzsa, Zsuráfszky Zoltán: Hullámzó Világ
Szeged népét szörnyű tragédia rázta meg 140 évvel ezelőtt: a Nagyárvíz több ezer házat és a helyiek ingóságait is elpusztította, ám a szegediek patriotizmusán ez nem változtatott. A “szögediek” erre az évfordulóra emlékeznek június 21- és 22-én több száz művész segítségével, amikor táncszínházi műsorral idézik fel a város kanyargós történelmét. A műsor második felében a híres szegedi betyárok életének derűs és szórakoztató epizódjait mutatják be egy lendületes táncprodukcióban.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes – Zs. Vincze Zsuzsa, Zsuráfszky Zoltán: Hullámzó Világ

4. XV. Magyar Táncfesztivál és 5. Gyermek Táncfesztivál
A június 17-e és 23-a között megvalósuló fesztiválnak Győr több helyszíne ad otthont, és a Győri Balett szervezésében a hazai táncművészet szinte teljes palettáját megtekinthetik az érdeklődők. A szabadtéri előadások, táncházak, koncertek mellett kiállítást szerveznek Lakatos János koreográfus táncfotóiból, a szakma képviselői pedig prezentációkat hallgathatnak meg.

Győri Balett: Antigoné

5. Csíkszereda – Ezer Székely Leány Napja
A július 6-ai program a tánc, az imádság és a népviselet ünnepe. Székelyföld legnagyobb hagyományőrző ünnepén a hit és a hagyomány érvényesülését, ezzel erősítve a helyiek önazonosság-tudatát. A szervezők szerint ez jelenti a székelység fennmaradásának alapját.

Nyitókép: Pécsi Balett. Fotó: Rajnai Richárd