fbpx

63 fiatal tehetséges művészt és tudóst támogat 20 millió forinttal a Mol Alapítvány

Kihirdették a Mol Tehetségtámogató Program művészet-tudomány kategóriájának győzteseit.

A Mol Tehetségtámogató Program az idei tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10–23 év közötti tehetséges művész- és kutatójelöltek pályafutását. Országszerte 63 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, köztük ifjú zenészek, táncosok, vizuális alkotók, előadóművészek, a matematika és a természettudományok mellett az informatika és a csillagászat fiatal művelői, kutatói. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

2021-ben összesen 275 pályázat érkezett be a tehetségtámogató program művészet és tudomány kategóriáiban, a megpályázott összeg pedig több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró Mol Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy összesen 63 fiatal nyeri el a pályázati támogatást. A 10–18 éves korosztály legeredményesebb képviselői összesen 15 millió forint támogatásban részesültek, míg a 19–23 éves, korábban már alapítványi támogatást elnyert fiatalok a Klasszis kategóriában összesen 5 millió forintra pályázhattak.

A zsűri tagjai idén Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés-tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika–fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt.

A 16 éves Varga Nadin Geresdlakról például számtalan zeneszerzőverseny nyertese, műveit már koncerttermekben is bemutatták, míg az improvizációt fejlesztő Orff-módszert is alkalmazó Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola ütőszenekara a beilleszkedési nehézséggel küzdő fiatalok közösségformálására is komoly hangsúlyt fektet. A Mol zehetségtámogató program egyik legfiatalabb támogatottja a robotika területén jeleskedő, 11 éves valkói Ferencz Csaba, aki az MVM Edison Junior versenyén automata pókhálóleszedő és -poroló eszközével első díjat nyert. A tánc világából a Krepsz Anna – Krepsz Ákos néptáncos testvérpár tíz éve táncol együtt, elhivatott felkészültségüket és produkciójukat a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Versenyén 2021-ben a zsűri fődíjjal és két különdíjjal jutalmazta.

Varga Nadin

A 18. életévüket már betöltött fiatalok között a Klasszis kategóriában tízen kaptak összesen 5 millió forint támogatást. Közöttük például Kovács Boldizsár ütőhangszeres, aki immár a New York-i Juilliard School elsőéves, nyitott és kísérletező szemléletű hallgatója vagy Balog Nella elhivatott csellista, aki számos nemzetközi elismeréssel büszkélkedhet, és akit egy mestervonó beszerzésében segít a támogatás. A tudomány világából Tusnády Simon ifjú kutató a biológián kívül matematikából és kémiából is jeleskedik, jelenleg a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának kitűnő eredményű hallgatója, és a TDK-kutatásán dolgozik.

A Mol közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. A támogatottak teljes listája a Mol Alapítvány honlapján érhető el.  

Nyitókép: Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola, Bim Bam Boys. Fotók forrása: Salt Communication/Mol Alapítvány

A rovat további cikkei