A tavalyihoz képest idén harminccal több intézmény kapcsolódott be a Múzeumok Éjszakája programsorozatába, amelyet a karcagi Györffy István Nagykun Múzeumban nyitottak meg június 24-én. Az év legrövidebb napjához, tehát a Szent Iván-éjhez kapcsolódó programsorozatban az értékmegőrzésre helyezik a hangsúlyt, és kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és táncprodukciókkal, kézműves foglalkozásokkal és gyermekprogramokkal várják országszerte a látogatókat egészen hajnalig.

 

Hol máshol lehetne értékmegőrzésről beszélni, mint a karcagi múzeumban? ? tette fel a kérdést Balog Zoltán miniszter. A múzeum állandó kiállításán például megismerhetjük a kun fonás technikáját, a szikes pusztát és annak növényvilágát, a török hódoltság során elpusztult nagykunsági falvakat és az ennek folyamán létrejött településhálózatot, továbbá egy kun harcos és egy nagykun nádor huszár öltözetét is.

 

A magyar népi kultúra széles szövetének ápolását tűzte ki célul az állam is: a népi kultúrát erősítő, fenntartó, gyarapító táncegyütteseket, kórusokat, zenekarokat, szólistákat támogatnak majd a bejelentett forrással. Idén két és fél, jövőre pedig ötmilliárd forint jut a célra. Arról, hogy miért éppen Csoóri Sándorról nevezték el a programot, a miniszter így nyilatkozott: ?ő volt az, aki elméleti, lírai megalapozását adta annak, amit örökségünkből Kodály és Bartók megmentett, és felemeltek a klasszikus kultúra világába. Ezt az értékvilágot szeretnénk visszaadni azoknak, akiktől származik.? A forrást nem csupán eszközökre, ruhákra fordíthatják majd a sikeresen pályázók, hanem fesztiválokon való részvételre is. A miniszter hozzátette: meghívásos konstrukcióban az egész Kárpát-medencéből pályázhatnak.

 

A megnyitón elhangzott az is, hogy már harmadik éve választ a Múzeumok Éjszakája fővárost magának: idén Debrecen kapta meg a címet, ahol újra egyben látható a Munkácsy-trilógia, és Roden egy szobrát is kiállítják a városban. Az év legrövidebb éjszakáján számos olyan különleges tárgyat, rejtett zugot is megmutatnak az intézmények: múzeumok, kiállítóhelyek és levéltárak, amelyeket az év többi napján nem láthatnak az érdeklődők.

 

A kínálatról a muzej.hu oldalon és az Event@Hand Muzej mobilalkalmazás segítségével lehet tájékozódni.

 

A fővárosban idén is egyetlen karszalaggal lehet végiglátogatni a programhelyszíneket, amely nemcsak az intézményekbe törtnő belépésre jogosít, hanem a BKV múzeumi buszjáratait és az elektromos kisautó-körjáratokat is lehet használni vele.

 

Érdekesség, hogy a Magyar Nemzet Múzeumban ma 16 órakor Für Anikó színművész, az esemény arca és szóvivője leplezi le és mutatja be az érdeklődőknek az idei Múzeumok Éjszakája alkalmából meghirdetett ?Be a múzeumba? című pályázat zsűri-díjas használati tárgyát, később, 18 órakor pedig a Néprajzi Múzeumban lebbentik fel a fátylat a pályázat közönségdíjas tárgyáról.

Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond