fbpx

75 éves a „románcok királynője”, Danielle Steel

Ma hetvenöt éves Danielle Steel, az egyik legsikeresebb bestsellerszerző, akinek könyvei több száz millió példányban keltek el világszerte.

Author DANIELLE STEELE at pre-Grammy party given by Clive Davis of J Records at the Beverly Hills Hotel. 25FEB2002 Paul Smith / Featureflash

A „románcok királynője” Danielle Fernandes Dominique Schuelein-Steel néven New Yorkban született a német Löwenbrau sörgyáros dinasztiából származó apától és portugál anyától. Mélyen vallásos nevelést kapott, kiskorában saját bevallása szerint apáca akart lenni.

Gyerekkorát Franciaországban töltötte, szülei válása után, hétévesen tért vissza apjával Amerikába. Mozgalmas, de magányos gyermekkorában a könyvek jelentették a társaságot, már akkor történeteket írt, s divattervezőnek készült. Álmait betegségek sorozata miatt kellett feladnia, még a diplomáját sem tudta megszerezni.

Az angolul, franciául, spanyolul és olaszul is kiválóan beszélő Steel az írásra nyergelt át, reklámszövegíró, majd egy PR-cég alkalmazottja lett. Első könyve 1973-ban jelent meg, honoráriuma mindössze 3500 dollár volt. Újabb kézirataira nehezen talált kiadót, karrierje csak 1978-tól ívelt fel. Azóta viszont

189 könyve jelent meg a világ 69 országában, 43 nyelven, azaz évente három-négy kötettel örvendezteti meg rajongóit.

Műveiből már 800 millió példányt kapkodtak el, az írónő így anyagilag is rendkívül sikeres, vagyonát 325 millió dollárra becsülik. A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mert ő az egyetlen, akinek 390 egymást követő héten át legalább egy műve szerepelt a New York Times bestsellerlistáján, könyvei alapján kéttucatnyi film készült.

Műveit a kritika pihekönnyű szórakoztató irodalomnak, stílusát sekélyesnek, szereplőit életszerűtlennek minősíti, szemére vetik, hogy történetei egy kaptafára készülnek, de ez sem őt, sem olvasóit nem zavarja. Hősnői általában erős és ragyogó nők, akik az útjukat álló nehézségeket legyőzve jutnak el a szerelemhez és a sikerhez.

Saját magánélete legalább olyan mozgalmasan alakult, mintha ő vetette volna papírra.

Tizennyolc évesen ment először férjhez egy francia bankárhoz, akinek egy év múlva lányt szült. Második, rablásért és nemi erőszakért elítélt férjét egy börtöninterjú közben ismerte meg, és még a rácsok mögött mondták ki egymásnak az igent. Ez a házasság sem tartott sokáig, s Steel egy nappal a válás után egy Bill Toth nevű férfinak nyújtotta kezét. Harmadik férjének heroinfüggősége miatt gyűlt meg a baja a törvénnyel, Steel ebből a frigyből két év múlva, nyolc hónapos terhesen lépett ki. Negyedszerre saját társadalmi köreiből választott, gazdag borkereskedő férje örökbe fogadta gyermekeit, a család a következő évtizedben öt gyermekkel gyarapodott. Akárcsak regényeiben, a napsütésre ismét ború következett, 1995-ben elváltak, az írónő egyik fia két évvel később öngyilkos lett.

Az örök optimista Steel ötödször is megpróbálkozott a házassággal egy bankár oldalán, de két év után ismét beadta a válópert.

A munkamániás írónő naponta legalább húsz órát, időnként még ennél is többet dolgozik 1946-ban készült mechanikus írógépén, olykor egyszerre öt könyvön is, és szigorúan kerüli a folytatásokat. A számítógépeket nem kedveli, e-mailt csak végszükség esetén használ, mert szavai szerint azok többségét rossz címre küldi, a beérkezetteket meg véletlenül kitörli.

Magánéletét óvja, visszahúzódó természet lévén interjút csak ritkán ad, azt viszont elárulta, hogy fél a repüléstől, kedvenc tévésorozata pedig a Downton Abbey. Az irodalom mellett kortárs galériát működtet, parfümöt is piacra dobott, egyik alapítványa a fiával történt tragédia nyomán mentálisan sérült gyermekeket támogat, egy másik hajléktalanokat segít.

Nyitókép: Shutterstock/Featureflash/Paul Smith

A rovat további cikkei