A Lendület Családtörténeti Kutatócsoport és a Károlyi Kutatócsoport együttműködésében két, a 18. század közepén németül, illetve olaszul írt napló jelent meg a közelmúltban magyar fordításban.

Az egyik szerző a spanyol származású, Bécsben nevelkedett Therese Corzan, aki Harruckern Jozefa társalkodónője és bizalmasa volt. A másik író a budai születésű ferences szerzetes, a Harruckern-család káplánja, Hueber Antal. Mindketten szemtanúi voltak Károlyi Antal és Harruckern Jozefa házasságának.

A naplóbejegyzések segítségével a magyar arisztokrácia nagykárolyi, gyulai, pesti és bécsi mindennapjai, utazásai, tagjainak magánélete elevenedik meg.

Képet kaphatunk a nyilvánosság előtt zajló családi rítusokról abban az időben, amikor a történészek szerint a családi élet nagy átalakuláson ment át a társadalmi nemek közötti viszonyok, a gyermeknevelés vagy az érzelmek jelentése és kifejezése terén. A kiadvány bevezető tanulmányai részben a közreadott források megértését, részben a naplók szerzőinek megismerését segítik.

Hueber Antal (Antonius Hueber) a Harruckern-család káplánjaként látta testközelből urai mindennapjait, és töltötte velük 1743 és 1758 között a nyári hónapokat több ízben Gyulán. Feljegyzései komoly segítséget nyújtottak a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó kiállításának készítői számára is.

A 18. századi arisztokrácia mindennapjai – Therese Corzan és Hueber Antal naplói (1757–1759) című könyv gyulai bemutatóján a 18. századi forráskiadvány közreadóival, Arany Krisztina és Laczlavik György főlevéltárosokkal, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főosztályvezetőivel hallgathatnak meg egy beszélgetést az érdeklődők az Almásy-kastély kápolnájában kedden 17 órakor.

A képen az Almásy-kastély egyik szobája.