Az Együtt a művészetért! gálaestjén adták át az évad legjobbjainak járó díjakat a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban.

Hagyománnyá vált a kecskeméti színházban, hogy a nagyszabású Együtt a művészetért! Díjátadó Gálát tekintheti meg a közönség az évad záróakkordjaként. A jubileumi 15. gálaműsort Szente Vajk, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház főrendezője állította össze, és ezúttal is Märcz Fruzsina és Járai Máté színművészek vállalták magukra a műsorvezető szerepét.

A Meseautó fülbemászó dalai, az Egy a párna és az Új élet vár ezúttal is felpezsdítették a hangulatot. Előbbit Járai Máté, Kovács Gyopár, valamint Venczli Zóra, utóbbit Kovács Gyopár és Venczli Zóra előadásában láthatta-hallhatta a közönség a színház énekkari művészeivel és balett-tagozatával kiegészülve. Csodálatos duettet láthattak a nézők Bori Réka és Varga-Huszti Máté előadásában Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musicalből, továbbá a Gianni Schicchi című operából ugyancsak felidéztek egy részletet Laczák Boglárka, Károly Kati és Schupp Gabi szereplésével, valamint a Felhangolva szereplői – most a társulattal kiegészülve – nosztalgiáztak. A Kecskeméti Nemzeti Színház balett-tagozata, a Kecskemét City Balett az elmúlt évadban a Carmina Buranát állította színpadra, amely a gálán is elementáris erővel elevenedett meg.

A következő évad ígéretes bemutatói közül néhányból már ízelítőt is kapott, aki ellátogatott a gálára: a Leányvásár című operettből a Kettecskén hangzott el Bori Réka és Orth Péter előadásában, illetve A trón című musicalt Koltai-Nagy Balázs harangozta be az Ébredj, tavasszal. A teljes 2024/2025-ös évadot Szente Vajk ismertette.

Emellett természetesen nem maradhattak el a már megszokott humorforrások sem: az álhíreket idén Csapó Virág, Csombor Teréz, Fazakas Géza, Sipos Imre, Sára Bernadette, Lakatos Máté, Pál Attila, Körtvélyessy Zsolt, Szegvári Júlia, Hajdú Melinda és Hegedűs Zoltán prezentálta, míg a nézők aranyköpésein ugyancsak kacaghatott a közönség. Önálló produkciók szintén színesítették az évadzáró eseményt: a The Virgin Mary és a Ride the Chariot című dallal az énekkar állt színpadra, Szabó Dorottya az Akad, amit nem gyógyít meg az idő sem című Cserháti-slágerrel, Járai Máté pedig a Gyere te nímanddal szórakoztatta a nagyérdeműt.

Az est legjobban várt pillanatai minden évben, hogy elhangozzanak a díjazottak nevei. A gála támogatóinak (CabTec Kft., HÉP – Horváth Építőmester Zrt., Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft., Phoenix Mecano Kecskemét Kft., Reuzál Trend Bt., Tormási Autóház Kft., Kecskemét Megyei Jogú Város) köszönhetően idén 11 kategóriában adtak át díjakat. Arról, hogy az elismerések kiknek a kezébe kerültek, a megszokottak szerint a közönség döntött, a díjat pedig idén Balanyi Károly Ferenczy-díjas grafikus- és zománcművész készítette.

E91A1366.JPG
A város kedvencének járó díjat Járai Máté vehette át Engert Jakabnétól, Kecskemét alpolgármesterétől. Fotó: Benkő Emese

A 2023/2024-es évad díjazottjai

Legjobb női epizodista: Sára Bernadette

Legjobb férfi epizodista: Kovács Lehel

Az évad énekkari művésze: Schupp Gabriella

Az évad zenekari művésze: Kovács Mihály

Legjobb női táncművész: Gömöri Lara

Legjobb férfi táncművész: Pavleszek László

Legjobb kisszínházi előadás: Három nővér

Legjobb női főszereplő: Szabó Dorottya

Legjobb férfi főszereplő: Koltai-Nagy Balázs

A város kedvence: Járai Máté

Legjobb nagyszínházi előadás: Az ég tartja a földet – Erzsébet, a szerelem szentje

A színház által alapított saját kitüntetést, a Latabár-díjat is odaítélte a vezetőség egy arra érdemes művésznek: a 2023/2024-es évadban Bori Réka színművész munkáját méltatták vele.