fbpx

A 36. Mesterségek Ünnepén fókuszban a faművesség, a díszvendég Dél-Korea

Augusztus 19. és 21. között idén 36. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budai Vár polgárvárosi részén közel ezer hazai és külföldi kézműves közreműködésével rendezik meg a Kárpát-medencei kézművesség legnagyobb ünnepét. A rendezvény idei díszvendége Dél-Korea, a fesztivál kiemelt témája a faművességhez kapcsolódó mesterségek lesznek.

A Budai Vár polgárvárosi részének terein és hangulatos utcáiban augusztus 19. és 21. között tartják az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A több mint nyolcszáz magyar és közel százötven külföldi kézműves részvételével rendezett fesztiválon nemcsak megcsodálni és megvásárolni lehet a népi kézműves portékákat, de a

közel száz látványműhelyben ismerkedhetnek a látogatók az ősi szakmák rejtelmeivel, bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medence kézműves közösségeinek munkájába.

Az ország legnagyobb családi fesztiválján a legkisebbeket gyerekprogrammal, népi gyerekjátszókkal, a régi idők népi játékaival, a felnőtteket divatbemutatóval, táncházzal és folkkocsmával várják a Budai Vár polgárvárosi részén, a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és Tárnok utcában, továbbá a Szentháromság téren keresztül a Dísz térig.

A Koreai Kulturális Központ alapításának 10. évfordulója alkalmából a Mesterségek Ünnepének díszvendége a Koreai Köztársaság.

A koreai kézművesmesterek műhelyeiben a hagyományos népi mesterségekkel: kalligráfiával, templom- és népi festészettel, koreai foltvarrással, pirográfiával, kerámiaművészettel és papírfonással ismerkedhetnek meg a látogatók. Az ecsettel készült kalligráfiai alkotások mellett az érdeklődők megcsodálhatják a koreai palotákat és templomokat díszítő dancheong (dáncshán) festést. A mesterek bemutatják a selyem és hócsalán anyagok szabásánál keletkező hulladék hasznosításának évszázados technikáját, a jogakbo (csogakbo) foltvarrás művészetét, valamint a jiseungot (csiszung), azaz az eperfa kérgéből készült hanji (hándzsi) papírfonást.

A kézművesprogramok mellett színpadi produkciókkal is készül a Koreai Kulturális Központ: a nagyszínpadon naponta két alkalommal látványos műsorral, tradicionális hangszerekkel, magukkal ragadó táncokkal és ritmusokkal varázsolják el a délkelet-ázsiai ország rajongóit. A divat iránt érdeklődők divatbemutatón csodálhatják meg a szemet gyönyörködtető koreai népviseleteket, a hanbokokat. Akik pedig a koreai gasztronómiai iránt érdeklődnek, azok a street food standokon kipróbálhatják az egyszerre csípős, savanyú, sós, keserű és édes fogásokat.

A fesztivál kiemelt témája a faművességhez kapcsolódó mesterségek lesznek.

Lesz többek között kopjafafaragás, teknő-, fakanál-, szék-, furulya- és kéregedény-készítés, kapuoszlop-faragás és zalai pásztorlegyező-faragás is. Bemutatják a különböző fafaragó-díszítő technikákat, az ékrovásos technikát, a spanyolozást, a domború faragást és a karcolozást.

A fesztiválon hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei lépnek fel.

A Szentháromság téri nagyszínpadon többek között Navratil Andrea és zenekara, Szokolai Dongó Balázs, valamint a MazsiMó – GipsyMó ad koncertet, A falu című műsorát mutatja be a Fitos Dezső Társulat. A Hagyományok Háza a Dísz téri Fabatka Porta népi játszótéren bábszínházzal, ölbéli játékokkal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel, tánctanítással és kézműves-foglalkozásokkal várja a legkisebbeket. A Tóth Árpád sétányon a folkkocsmában táncházzal, előadásokkal, mesemondókkal várják a közönséget, egész nap kikiáltók, gólyalábasok, mutatványosok teremtenek utánozhatatlan vásári hangulatot a Várban a népi mesterségek Kárpát-medencei seregszemléjén. Augusztus 20-án kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István napját és az új kenyér ünnepét. Az állami ünnepségek részeként a rendezvény ingyenesen látogatható.

Fotók: Mesterségek Ünnepe/Papp Kornél

A rovat további cikkei