fbpx

A 4. század óta először újra római folyami hajó fog úszni a Dunán

A 4. század óta első ízben újra római folyami hajót láthatnak a Dunán 2022-ben a Duna-parti városok lakói – közölte pénteken a kremsi Donau (Duna) Egyetem, bejelentve egy uniós támogatást élvező nemzetközi kutatási projektet.

Az egykori római folyami hajók mását a Living Danube Limes elnevezésű, 3,2 millió euró (1,1 milliárd forint) európai uniós támogatást élvező projekt keretében építik meg. A hajó és korabeli viseletű személyzete fogja népszerűsíteni a Duna menti városokban a projektet, amelyben 10 Duna menti ország 19 egyeteme, közintézménye, illetve vállalata vesz részt.

A római stílusú folyami hajót a korabeli módszerekkel és eszközökkel fogják megépíteni. A hajó 2022 második felétől horgonyoz különböző Duna parti városokban új látványosságként.

A projekt célja betölteni a limeskutatásban még meglévő réseket, és újabb kísérletet tenni a Duna menti határerődrendszer világörökségként való elismertetésére. A limes németországi, ausztriai, szlovákiai és magyarországi szakaszának elismertetésére tett kezdeményezés tavaly elbukott. Az újabb kísérletbe már a folyam és az erődök alkotta ókori határzár teljes hajdani vonalát bevonják, beleértve a horvátországi, szerbiai, bulgáriai és romániai szakaszt is.

A képen egy római hajó (illusztráció).

A rovat további cikkei