A közös fellépés a Szerencsejáték Zrt. Tarts velünk egy akadálymentes jövőért! kampányának kezdeményezésében jött létre a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából csütörtök este. A Madách Színház Mamma Mia! című előadásának fináléja előtt Szirtes Tamás, a színház igazgatója a színpadra hívta a Baltazár Színház ép és fogyatékossággal élő színészeit, hogy a musical egyik dalát közösen adják elő, a darabban szereplő színészekkel karöltve.   

„Nagy öröm számunkra, hogy méltóképpen valósult meg a két színház közötti együttműködés, büszkék vagyunk, hogy mi is hozzájárulhattunk a befogadás üzenetéhez” – idézi a közlemény Szirtes Tamást. Az 1998-ban alakult Baltazár Színház az egyetlen olyan színtársulat hazánkban, amelyben ép és értelmi sérült színészek együtt játszanak. Az intézmény így egyszerre lát el művészi és társadalmi feladatot, munkásságával lehetőséget teremt a sérült embereknek, hogy tehetségüket megmutassák a nézőknek. A színház legfontosabb célkitűzése, hogy színvonalas előadásokkal bizonyítsa, a fogyatékossággal élő emberekkel szembeni előítéletek átírhatók.     

A mostani vendégszereplést többnapos felkészülési időszak előzte meg, amelyben Kováts Kriszta, a Madách Színház színésze, egyben a Baltazár Színház rendezője vállalt kiemelt szerepet. A két színház kooperációja a Szerencsejáték Zrt. szemléletformáló kampányának részeként valósult meg, amely motiváló történeteken keresztül mutatja be az ismert és kevésbé ismert érintettek inspiráló életútjait, ezzel is egy aktív, cselekvő közösségbe invitálva mindenkit.     

„Magyarországon ma egymillió embert, fogyatékossággal élőket és családtagjaikat érinti a mindennapokba való beilleszkedés és befogadás ügye. A Baltazár társulata olyan kultúrát kíván megteremteni Magyarországon, amely lehetőséget nyújt a fogyatékossággal élő embereknek is, hogy teljes életet éljenek” – közölte Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs és marketingigazgatója.

Nyitókép forrása: a Madách Színház Facebook-oldala