Greta Gerwiget, a Barbie című film rendezőjét, az amerikai filmművészet egyik vezető alakját kérte fel a májusi cannes-i filmfesztivál a nemzetközi zsűri elnökének.

A 40 éves rendezőnő, aki színésznő és forgatókönyvíró is, a svéd Ruben Östlund helyét veszi át a május 14. és 25. között megrendezendő seregszemlén. Először ül a zsűrielnöki székbe amerikai filmrendezőnő – hangsúlyozták csütörtökön a szervezők, akik arra is emlékeztettek, hogy 1966 óta nem volt ilyen fiatal elnöke Cannes-nak. Akkor a 31 éves Sophia Loren volt a zsűrielnök.

„Mélységesen szeretem a filmeket" – idézte közleményében az amerikai rendezőnőt a fesztivál. „Szeretem a filmeket készíteni, szeretem őket nézni, szeretek róluk órákat beszélgetni. Mozirajongóként Cannes mindig is a csúcsa volt számomra annak, amit a filmművészet egyetemes nyelve képviselhet" – tette hozzá.

A Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Barbie az első helyen áll a Golden Globe-díjakért folytatott versenyben, ahol kilenc kategóriában jelölték. A nyáron bemutatott alkotás eddig több mint 1,44 milliárd dollár bevételt termelt.

A feminista vígjáték előtt Greata Gerwig „az amerikai független filmművészet képviselőjeként" szerzett magának hírnevet – emelte ki a fesztivál. Ő rendezte a Lady Bird (2017) és a Kisasszonyok (2019) című filmeket, és jelenleg Clive Staples Lewis Narnia krónikái című gyerekkönyvsorozatának filmes adaptációján dolgozik a Netflix számára, valamint több mint húsz filmben színészi szerepet is vállalt.

„Greta Gerwig olyan merészen testesíti meg a világmozi megújulását, hogy egyértelmű volt, hogy ráesett a választásunk”– mondta a fesztivál elnöke, Iris Knobloch és Thierry Frémaux igazgató. „A hetedik művészeten túl egy olyan korszak képviselőjeként is feltűnik, amely eltörli a határokat és keveri a műfajokat azért, hogy az intelligencia és a humanizmus győzedelmeskedjen” – tették hozzá.

Nyitóképen Greta Gerwig 2023. október 26-án. Fotó: Chris Delmas / AFP