Európa kulturális fővárosában, Újvidéken mutatkozott be nagy sikerrel a Benyovszky, a szabadság szerelmese című magyar musical.

Látványos és izgalmas előadáson idézték fel az Újvidéki Színház prózai és énekes-táncos művészei a négy földrészen járt, számos ország történetében nyomot hagyott magyar utazót. Színes és változatos legendák sora övezi emlékét, a valóságos Benyovszky-kép feltárása azonban a tudomány feladata, amelyhez segítséget nyújtanak a magyarországi kutatások a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság és a Benyovszky Társaság koordinálásával.

A nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár, valamint az NKA, az MMA és a Magyar Nemzeti Bank hozzájárulásával sorra került megemlékezések Kelet-Közép-Európában folytatódnak, melynek kiemelkedő programja a musical bemutatása, hogy a fiatalok is megismerjék és értékeljék Benyovszky tevékenységét. 

A  XVIII. század világhírű magyar hajósáról, katonájáról, földrajzi leírójáról, gróf Benyovszky Móricról és viszontagságos  életéről szóló, Jókai Mór kötetei alapján készült művet Nagy Tibor Magnus, Pozsgai Zsolt és Bradányi Iván írták, az újvidéki változat Garajszki Margit dramaturg-rendező munkája szerb és magyar művészek kiváló előadásában. 

Kép forrása: Benyovszky Társaság