fbpx

A Budafoki Dohnányi Zenekar A csodálatos mandarinnal emlékezik Kocsis Zoltánra

A Budafoki Dohnányi Zenekar is csatlakozott A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozathoz: egy dedikáltan erre az alkalomra összeállított online koncerttel kívánnak emlékezni és tisztelegni Kocsis Zoltán előtt május 30-án.

A zenekar szórakoztatóan ismeretterjesztő, szuggesztív, karmesteri magyarázatokkal kiegészített és átszőtt Megérthető zene-sorozatába ráadáskoncertként felvett Bartók: A csodálatos mandarin című művét Hollerung Gábor vezényli. A karmester köztudottan sajátos viszonyt ápol a Kocsis Zoltán által is kiemelt kötődéssel kezelt Bartók-életművel. Kocsis Zoltán sokszor járt a Budafoki Dohnányi Zenekarnál, a két karmester már tanulmányai során is összekapcsolódott egymással, mindketten Simon Alberttől sajátították el a zenekarépítés know-how-ját.

A hangversenyen elhangzó zenemű a 20–21. század örök érvényű, ma is igen aktuális kérdéseit taglalja: Mi a civilizáció és mi a barbárság? Hogyan tudjuk a bűnt és a tisztaságot megkülönböztetni? Hogyan tudunk elevickélni a bűnök és a tisztaság között?

A nyitókép forrása: bdz.hu

A rovat további cikkei