Az öröm csodája, hogy minél többfelé osztjuk, annál nagyobbra nő. A farsangi mulatságokon az emberek évszázadok óta zenével, tánccal várták a tavaszt, s különböző jelmezekbe bújva igyekeznek elűzni a telet. Most a Budapesti Vonósok hangszerei öltöznek jelmezbe. A barokktól a 20. századig keletkezett zenei tréfák során madarak, állatok elevenednek meg a hallgatók előtt.

Egy csaknem 300 éves tyúk indítja a sort, majd Vivaldi tengelicéje fuvolázik. Az elefánt és a hattyú ünnepélyes felvonulását követően dongó repked keresztül-kasul a teremben. Kakukktojásként egy mechanikus írógép is szerepel kattogó billentyűkkel és sorvégi csengettyűvel, jelenléte a szövegszerkesztők világában már történelem. Végül kakukk, fülemüle és fürj bújik elő a Gyermekszimfónia játékhangszerei közül. Mindeközben Korponay Zsófi színésznő jóvoltából Gazdag Erzsi, Weöres Sándor és Romhányi József verseiből hangzanak el részletek.

A koncert a Csodalámpa Alapítvány és rajta keresztül a súlyosan beteg gyermekek javára szól, hogy az álarcos farsangi vidámság mellett az ő álmaik, kívánságaik is valóra válhassanak.

A közvetítés alatt adománygyűjtés indul a Csodalámpa Alapítvány céljaira, melyet közvetlen a csodabogarak.com oldalon tehetnek meg.

Műsor:
Rameau: A tyúk
Vivaldi: D-dúr fuvolaverseny „Il Gardellino” (A tengelice) op. 10 nr. 3 – 1. tétel
Saint-Saëns: Az állatok farsangja – részletek
Rimszkij-Korszakov: A dongó 
Leroy Anderson: Az írógép
Leopold Mozart: Gyermekszimfónia zenekarra és játékokra

Közreműködkk: Oross Veronika (fuvola), Bazsinka József (tuba), Láposi Dániel (írógép) és a Budapesti Vonósok gyermekei

A koncert megtekinthető a Budapesti Vonósok honlapján.