A chicagói hetek tárgyalása és a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film nyerte el a legtöbb díjat vasárnap az Amerikai Filmszínészek Céhétől (SAG). A tavaly augusztusban 43 évesen elhunyt Chadwick Bosemant szakmabeli társai a legjobb férfi főszereplő díjával ismerték el.

Az SAG történetében először fordult elő, hogy a filmes kategória mind a négy díját etnikai kisebbségek képviselői kapták.

A hollywoodi színészcéh a játékfilmes és televíziós színészi alakításokat díjazza évente.

A vietnami háború elleni tiltakozások idején, 1968-ban játszódó A chicagói hetek tárgyalása című film színészgárdája – köztük Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne, Frank Langella és Mark Rylance – kapta a színészcéh mozis fődíját. Langella szerint az elismerés Aaron Sorkin rendező érdeme, „aki a film hangja és lelke”.

Chadwick Boseman a filmes díjszezon újabb díját nyerte el posztumusz a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című filmben nyújtott alakításáért, amivel a legnagyobb esélyessé vált az április 25-én odaítélendő Oscar-díjra a legjobb színész kategóriában.

Ma Rainey: A blues nagyasszonya

Viola Davis kapta a legjobb színésznő díját a Ma Rainey: A blues nagyasszonya címszerepének megformálásáért.

A koreai nyelvű családi dráma, a Minari szereplőjének, Jon Ju Dzsung neves dél-koreai színésznőnek ítélték oda a legjobb női mellékszereplő, Daniel Kaluuyának, a Judas and the Black Messiah című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat.

A televíziós díjak közül A korona színészgárdája kapta a dráma kategória díját, Gillian Anderson ebben a kategóriában kiérdemelte a legjobb női főszereplő díját a sorozatban nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő Jason Bateman lett a Netflix Ozark című sorozatából.

A nyitóképen jelenet A chicagói hetek tárgyalása című filmből.